Revoltă în străinătate, proteste în țară. MAE și BEC, reacție

Cozi interminabile în străinătate. Românii plecați au vrut să pune ștampila pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2014. Au stat la coadă ore. Unii dintre ei au primit doar o ușă trântită în nas și explicația: s-a încheiat votul, a expirat timpul. 

Revolta din străinătate a răsunat în țară. Sute de protestatari au ieșit în fața sediului MAE.  "BEC, în baza legii a decis că nu se va prelungi și noi am luat act de această decizie. E decizia BEC-ului și nu o critic", a afirmat Titus Corlățean, ministrul Afacerilor Externe. 

Reacția BEC

BEC a transmis un comunicat de presă prin care anunță o întâlnire cu MAE, în vederea rezolvării problemelor din diaspora pentru permiterea românilor din străinătate să-și exercite dreptul de vot. "Votarea începe la ora 7,00 și se încheie la ora 21,00. La ora 21,00 președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea sălii unde se votează. Alegătorii care la ora 21,00 se află în sala unde se votează pot să își exercite dreptul de vot. Biroul Electoral Central nu poate modifica dispozițiile imperative ale legii care prevăd închiderea secțiilor de votare la ora 21,00. Luând în considerare cele de mai sus, precum și necesitatea remedierii disfuncționalităților sesizate în perspectiva unui al doilea tur de scrutin, Biroul Electoral Central a adresat Ministerului Afacerilor Externe invitația de a participa la o întâlnire cu membrii Biroului Electoral Central la sediul acestuia, în data de 4 noiembrie 2014, ora 12,00, întâlnire la care vor fi invitați și reprezentanții Biroului Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate nr. 48. Scopul întâlnirii privește identificarea unor soluții viabile pentru buna desfășurare în străinătate a turului II de scrutin". 

Reacția MAE

MAE a reacționat și printr-un comunicat de presă: "În mod regretabil, în câteva cazuri cetățenii care, până la ora 21.00 nu au reușit să își exercite votul în străinătate, fac presiuni asupra conducerii misiunilor diplomatice pentru continuarea procesului de votare. Ministerul Afacerilor Externe constată că acestor solicitări nu li se poate da curs întrucât aceasta ar reprezenta o încălcare directă a prevederilor legale. În acest context, MAE informează cu privire la situația tensionată de la Ambasada României de la Paris unde, pentru menținerea ordinii publice și securității în perimetrul și încântă misiunii diplomatice a fost solicitată asistența instituțiilor abilitate ale statului francez. MAE adresează rugămintea cetățenilor români din străinătate de a da dovadă de înțelegere și le recomandă să adopte o atitudine de respect față de deciziile autorității electorale din România precum și față de normele locale ale statului în care se află". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel