Revocare procurori. DNA, proces. Decizia Curții de Apel

Procesul în care Mihaiela Moraru Iorga contestă revocarea sa din funcţia de procuror DNA a fost amânat, joi, de Curtea de Apel Bucureşti, pentru data de 13 septembrie. 

Motivul amânării a fost faptul că instanţa nu a citat cele două părţi ale procesului, respectiv Mihaiela Moraru Iorga şi DNA. 

Mihaiela Moraru Iorga nu a fost prezentă la proces, ea fiind reprezentată de un avocat. 

"Este o poveste internă a DNA, care este adusă acum în instanţă. Doamna procuror este nemulţumită de rezoluţia de revocare, de acest ordin, şi îl critică şi sub aspect de constituţionalitate. Ar fi aspectul mai profund, mai teoretic al acestei afaceri interne a DNA şi anume modalităţile de revocare a unui procuror. Eu văd DNA ca pe o echipă, o echipă pe care o formează procurorul şef, însă nu la fel de clare sunt procedurile în care procurorii trebuie să plece şi sunt revocaţi. Este dramatic pentru cariera unui procuror ca, peste noapte, să fie revocat şi să i se interzică accesul la propriile documente şi dosare, nemaiputând să facă apărări din interior. Este exclus pur şi simplu din mediile interne al DNA şi trimis să-şi reia activitatea la Bacău, ca procuror de judecătorie, unde nici măcar nu sunt posturi vacante. Asta perturbă viaţa oricărui om. Acum îşi aşteaptă soluţia de la justiţie. Această procedură de revocare este foarte precar reglementată. Este afectată de această revocare, care din punctul ei de vedere s-a întâmplat într-un mod intempestiv", a declarat avocatul Ionuţ Dobrinescu, potrivit Agerpres.

Mihaiela Iorga a deschis la Curtea de Apel Bucureşti un proces, prin care contestă ordinul semnat pe 5 iulie de Laura Kovesi privind revocarea sa din funcţia de procuror la DNA. 

Acuzele DNA

DNA a susţinut atunci că Mihaiela Iorga nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-şef al secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate. 

Ulterior, în urma unor verificări, DNA a anunţat că a identificat mai multe nereguli în activitatea Mihaielei Iorga, în biroul său fiind găsite o sumă de bani şi mai multe bunuri neînregistrate. 

Într-un alt dosar aflat în lucru au fost identificate bunuri, respectiv ceasuri evaluate la 67.631 lei şi un stilou în valoare de 8.117 lei, ridicate cu ocazia unei percheziţii, care nu au fost înregistrate de Mihaiela Iorga în Registrul de evidenţă a valorilor şi corpurilor delicte. 

De asemenea, într-un dosar în care erau cercetate mai multe persoane, Mihaiela Iorga a solicitat şi obţinut declanşarea procedurilor pentru obţinerea avizului necesar urmăririi penale faţă de una dintre persoane, iar după obţinerea avizului, a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de persoana respectivă la o zi după împlinirea termenului de prescripţie, "împrejurare care generează consecinţe asupra întregii cauze". 

De cealaltă parte, Mihaiela Iorga a declarat că între ea şi Laura Codruţa Kovesi exista de mai mult timp o tensiune, determinată "probabil" de faptul că nu a dat curs "anumitor solicitări". 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel