Răzvan Savaliuc, la 25 ani de la Revoluție. Cum a trăit episodul decembrie 1989

Se împlinesc 25 de ani de la Revoluția Română – eveniment care nu trebuie uitat niciodată. Jurnalistul Răzvan Savaliuc a fost printre tinerii care au ieșit în Piața Universității în acele zile în care se lupta pentru libertate.

Ziaristul avea pe atunci doar 22 de ani. A asistat la scene care astăzi pot părea pentru unii desprinse dintr-un film. Răzvan Savaliuc a povestit pentru DC News cum a decurs ziua de 21 decembrie 1989. De asemenea, ne-a vorbit și despre cum a influențat participarea sa la Revoluție cariera de jurnalist.

DC News: Cum ați trăit Revoluția?

Răzvan Savaliuc: În seara de 21 decembrie 1989, ca reacție la mitingul ad-hoc împotriva lui Ceaușescu, am ieșit ca și alte sute de tineri în Piața Universității să ne strigăm revolta împotriva îngrădirilor impuse de regimul comunist: cenzura libertății de exprimare, a programelor de televiziune, interzicerea de a pleca în străinătate, săracia din magazine, politica mincinoasă și multe altele. Un asemenea protest era ceva de neimaginat pentru acele vremuri în care populația nemulțumită de regimul comunist era terorizată de Miliție și Securitate. Dar sutelor de tineri care ne aflam acolo nici că ne păsa, întrucât aveam nebunia specifică tinereții și ne doream libertatea de a avea acces la tot ce ni se interzicea.

VEZI ȘI: OANA STANCU, INTERVIU. Dezvăluiri impresionante despre cea mai frumoasă perioadă a vieții ei

DC News: V-a fost teamă vreun moment în acele clipe?

Răzvan Savaliuc: Aveam 22 de ani. Nu am simțit niciun moment teama că voi avea de suferit pentru că era prima dată în viață când mi s-a ivit prilejul de a protesta. M-am aflat în prima linie de la baricada de la Intercontinental formată din autovehicule incendiate, unde până dupa orele 23.00 am aruncat cu tot ce ne cădea în mână în cordoanele de militari mobilizate la intrările în piață. La 23.30 s-a dat ordin de tragere de avertisment cu muniție de război. S-au tras mii de cartușe peste capetele manifestanților, în plan înclinat la 45 de grade, dar nimeni nu a fugit, pentru că nimeni nu credea că cineva va avea curajul să tragă în plin.

La 23.45 câteva tancuri și TAB-uri uri au spulberat în mare viteză centrul baricadei traversând piața, călcând peste oameni. Mă aflam în latura primei linii dintre Restaurantul Dunărea. Imediat după blindate, linia de militari dintre străzile Batiștei și Ion Câmpineanu a pornit spre centrul pieței trăgând înspre manifestanți. Aveam pregătire militară întrucât abia terminasem 1 an și 4 luni de armată și am realizat că se trăgea în plin. A tras Armata. Unii militari mai cu inimă pe deasupra, alții cu sânge rece în manifestanți. Am realizat că se trage de-adevăratelea când am văzut primele gloanțe ricoșând cu scântei în asfalt și am văzut primii oameni căzând în jurul meu. În locul în care mă aflam ar fi trebuit să fiu împușcat, însă sorții mi-au fost favorabili.

DC News: Cum ați scăpat cu viață?

Răzvan Savaliuc: Am fost printre puținii care au reușit să scape neîmpușcați sau arestați, întrucât am spart geamul unei cofetării și am iesit prin spatele ei în curtea interioară a blocului Dunărea, unde alături de alții care m-au urmat ne-am refugiat într-o scară de bloc, într-un apartament de la etajul 4, unde un locatar a avut curajul să ne deschidă. După o oră, de frică, locatarul ne-a dat afară și ne-am refugiat pe terasa de pe blocul Dunărea de unde am văzut toată piața... zeci de corpuri umane zăcând în bălți de sânge prin toată piața. Unii mai mișcau... printre ei milițienii care îi scuipau și loveau cu picioare, îi luau de pe jos și îi aruncau unul peste alții în dube albastre Aro de Miliție.

Până la 3.00 dimineața piața a fost curățată de echipele de la salubritate, ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic. La ivirea zorilor s-a dat liber la circulație, moment în care am coborât în stradă și m-am dus acasă. După câteva ore aveam să revin și zile întregi de atunci am stat mai mult pe străzi...

Nu am simțit niciun moment de frică, nici atunci și mai ales după. Experiența trăita a făcut ca niciodată să nu îmi mai fie teamă să spun ceea ce gândesc și acest lucru cred ca mi-a guvernat cariera de jurnalist pe care am început-o in scurt timp.

DC News: Cum v-a influențat Revoluția munca de jurnalist?

Răzvan Savaliuc: În 23 de ani de presă, ca jurnalist de investigație, specializat pe justiție, am urmărit continuu mersul dosarelor Revoluției. În 1996, la ziarul ZIUA am organizat „Procesul procesului Ceaușescu" și în acelși an am publicat la Editura ZIUA cartea „Procesul Ceaușescu", oferind în premieră publicului stenogramele și documentele din tot dosarul. În anul 2000 am refăcut în mod oficial dosarul Ceaușescu de la Tribunalul Militar Teritorial București, depunând generalului magistrat Ion Panaitescu copia întregului dosar (originalul fusese furat din arhiva instanței).

DC News: Care este cea mai dură lecție legată de comunism?

Răzvan Savaliuc: Din păcate, cea mai dură lecție legata de comunism nu se poate trage încă, întrucât în România adevărații criminali nu au fost niciodată trași la răspundere. Cu mici excepții și legate exclusiv de morții de dinainte de 22 decembrie când Ceaușescu și tot aparatul de conducere a părăsit Puterea, au existat câteva inculpări (lotul CPEx, generalii Stănculescu și Chitac etc). Din cei 1000 de morți din decembrie 1989, pentru peste 700 de romani uciși după 22 decembrie 1989 când la puterea s-a instalat grupul condus de Ion Iliescu, nu s-a mișcat niciun dosar. Parchetul General, controlat politic atât în regimul Ion Iliescu, cât și al lui Traian Băsescu nu a emis niciun rechizitoriu. În 2007, generalul Dan Voinea a început urmărirea penală împotriva lui Ion Iliescu și a altor zeci de persoane, însă Procurorul General de atunci Laura Kovesi i-a infirmat soluția.

România a fost condamnată la CEDO în câteva rânduri pentru tergiversarea Dosarelor Revoluției, dar fostul șef al Secției Parchetelor Militare gen. Ion Vasilache (responsabil de condamnările de la CEDO) a fost repus în funcție și înălțat în grad de Traian Băsescu. Foștii activiști de partid care au furat Revoluția, au dat practic o lovitură de stat, erijându-se în „emanați" ai Revoluției și acționând organizat la TVR, au coordonat diversiuni armate după 22 decembrie 1989, inventând atacuri imaginare, asmuțind unități militare împotriva altora, împărțind arme unei populații neinstruite, cu consecința a sute de victime și mii de răniți. Soții Ceaușescu au fost judecați și executați într-o mascaradă de proces și este regretabil că nici un Procuror General nu a promovat o revizuire a procesului pentru a restabili onoarea Justiției române. Faptul că asasinii din decembrie 1989 nu au fost deferiți Justiției demonstrează că oricând drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor pot fi încălcate de orice guvernant, câtă vreme nu s-a dorit pedepsirea celor vinovați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel