Curtea Supremă a Marii Britanii a respins cererea de extrădare către România a omului de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu.
Această sentință a Curții Supreme vine la scurt timp după ce, pe data de 11 iunie 2021, Înalta Curte din Londra a refuzat, de asemenea, extrădarea lui Popoviciu în România. Judecătorul britanic Lord Justice Holroyde a explicat foarte clar motivul deciziei saleDovezile arată un risc real ca Popoviciu să fi suferit un exemplu extrem de lipsă de imparțialitate judiciară, astfel încât să nu se poată pune în discuție consecințele pentru echitatea procesului.”
Avocatul Edward Fitzgerald QC a subliniat, de asemenea, că, în cazul în care Popoviciu ar fi fost trimis înapoi în România pentru a-și ispăși pedeapsa, acesta ar fi suferit o "flagrantă negare a dreptății"., scrie eupoliticalreport.eu.
Victorie omului de afaceri vine la doar două luni după ce Curtea de Apel București a suspendat pedeapsa de șapte ani de închisoare în dosarul Băneasa. În plus, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat decizia Curții de Apel București prin care i-a fost suspendată pedeapsa, hotărâre luată cu 7 ani în urmă.
Inițial, Direcția Națională Anticorupție a contestat hotărârea luată la sfârșitul lunii mai. Cu toate acestea, luna trecută, Curtea de Apel București a decis să suspende pedeapsa aplicată lui Puiu Popoviciu și să rejudece procesul de la zero, după ce a admis o cerere de revizuire formulată de omul de afaceri.
Decizia instanței române a venit în urma clarificării faptului că Popoviciu fusese acuzat pe nedrept de luare de mită. În mod specific, procurorul anticorupție a confirmat în instanță că nu s-a primit mită nici direct, nici indirect, de la Popoviciu. Judecătorul care s-a pronunțat la Curtea de Apel București a subliniat că punga care conținea materiale promoționale și alcool nu provenea de la Popoviciu, ci de la o altă persoană fără legătură cu omul de afaceri.
Instanța a ținut cont de faptul că, la data de 27 noiembrie 2014, Ion Motoc, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a mărturisit că Popoviciu nu l-a mituit, declarând: "Popoviciu nu mi-a oferit niciodată mită, direct sau indirect".
La momentul deciziei Înaltei Curți a Marii Britanii din 2021, de a respinge cererea de extrădare a României, principalul expert juridic britanic, Joshua Rozenberg, a subliniat că acest caz reprezintă o lecție importantă atât pentru Marea Britanie, cât și pentru Uniunea Europeană.
Proiectul de dezvoltare imobiliară Băneasa, în care Popoviciu a avut un rol esențial, a adus beneficii semnificative zonei metropolitane și infrastructurii acesteia. Centrul comercial Băneasa, cel mai mare din București, a înregistrat o cifră de afaceri de 54 de milioane de dolari. Impactul indirect generat în perioada 2005-2022 prin activitatea comercială a chiriașilor din Băneasa se ridică la 1.575 milioane de dolari. Salariile nete și impozitele plătite se ridică la 1.947 milioane de dolari.
Acest proiect a avut și efecte sociale semnificative. În plus față de cele peste 2600 de salarii directe plătite de entitățile din Băneasa, chiriașii au asigurat peste 59.000 de locuri de muncă. Mai mult de 160.000 de salarii au fost susținute în perioada 2005-2022 datorită efectului indus de activitatea comercială a entităților Băneasa și a chiriașilor dezvoltării. Din impactul total direct de 555 de milioane de dolari, peste 95% au fost generate după criza economică.
Toate aceste realizări au fost obținute în ciuda condițiilor dificile din cauza îndelungatei saga din justiție, legate de anchetele care l-au vizat pe Puiu Popoviciu.
În urma sentinței, un avocat al drepturilor omului din Bruxelles a concluzionat: "Acest caz din România a fost întotdeauna îngrijorător. Acest lucru a fost reconfirmat de refuzul final al instanțelor britanice de a-l trimite pe Popoviciu înapoi în România săptămâna aceasta. În 2021, Înalta Curte din Regatul Unit și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la o relație de prietenie nedezvăluită între un judecător de fond și un martor important al acuzării. Se pare că şi Curtea Supremă a avut preocupări similare.”
Popoviciu a fost inițial condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul Băneasa, acuzat că ar fi obținut prin fraudă terenurile din Băneasa pe care se află IKEA și Ambasada SUA. Totuși, sentința a fost anulată de Înalta Curte de Justiție din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News