Deputatul Cosette Chichirău a vorbit, la emisiunea DCNews LIVE, despre protestul organizat de către mai mulți parlamentari USR, în plenul Parlamentului, față de modificările aduse legilor din domeniul justiției aduse în Comisia Iordache.
Deputații USR s-au așezat în fața sălii de plen, de-o parte și de alta a tribunei, purtând tricouri albe pe care scrie „fără penali în funcții publice”.
A fost imposibil
”Am asistat din nou la un proces grăbit, deși fiind luna martie, și aceste legi așteptând din decembrie, nu înțelegem exact care era graba. Rapoartele pe cele trei legi au ajuns azi dimineață, în timpul plenului, plenul în care trebuie să votăm aceste legi a început la 10 și primul raport a ajuns la noi la 10:02, celelalte două rapoarte au ajuns mai târziu pe la 10:20. A fost imposibil pentru noi să citim rapoartele comisiei Iordache. În plus, amendamentele pe care noi le-am depus nu s-au găsit în raport. Ca atare, nu le-am putut dezbate pentru că în plen practic ajunge un raport care conține o listă de amendamente, și merge 1 marginal, 2 marginal și le susținem pentru a putea avea oportunitatea să ne susținem punctul de vedere, poate îi convingem pe cei din coaliția de guvernare că avem dreptate. Acest lucru nu s-a întâmplat, amendamentele noastre nu s-au regăsit în raport și rapoartele au ajuns foarte târziu, pentru că s-a dorit vot final astăzi (n.r. marți). De fapt, se putea da vot final mâine”, a spus Chichirău.
Taie venele Justiției
Deputatul mai spune că ”aceste legi nu sunt ok. E o problemă fundamentală pentru că taie venele Justiției, nu o omoară, dar o slăbesc. Justiția va deveni anemică pentru că pierde sânge.”
Referitor la faptul că amendamentele USR nu s-au regăsit în raportul comisiei Iordache, Chichirău a afirmat că nu li s-a oferit nicio explicație care să justifice lipsa lor.
”Nu este normal, mi se pare că este un raport în fals. Colegii mei de la Inspecția Juridică au spus că analizează dacă se poate face o plângere penală pentru fals în acte. Una e să ai o discuție într-o comisie și să regăsești acea dezbatere în raport și alta e să nu o regăsești. Raportul trebuie să arate ce a discutat comisia și ce s-a decis, cu câte voturi, ce s-a decis la vot. E o stenogramă a ședinței, iar raportul nu reflectă discuția reală din comisia specială”, a explicat Cosette Chichirău.
Vezi interviul complet AICI.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu