Toate partidele parlamentare pot contribui la viitoarea Constituție a României. Propunerile avansate până acum încearcă să corijeze anumite deficiențe ale actualei Legi fundamentale, în timp ce unele chiar încalcă limitele revizuirii Constituției. Multe din amendamentele bizare vin din partea partidului fondat de Dan Diaconescu, PP-DD.
Parlamentarii PP-DD doresc, printre altele, ca în noua Constituție să fie stipulat ca foștii președinți ai țării să aibă locuri speciale în Senat, scrie rtv.net.
Dacă aleșii PP-DD vor ca Parlamentul să rămână bicameral și cu 300 de locuri, ei susțin ca, dintre acestea, câteva trebuie rezervate foştilor preşedinţi ai României care ar trebuie să fie senatori pe viaţă.
Creativitatea parlamentarilor PP-DD nu se oprește aici. Astfel, Constituţia după PPDD va prevede explicit că regiunile "nu vor putea fi organizate după criterii de limbă, origine etnică sau naţionalitate", iar statul să fie obligat să asigure asistenţă juridică celor săraci.
Totodată, juriștii PP-DD vor ca secretul convorbirilor, al corespondenţei şi al comunicaţiilor electronice să fie garantat prin legi speciale, dar și introducerea răspunderii patrimoniale a demnitarilor şi funcţionarilor când îşi exercită funcţia cu rea credinţă sau gravă neglijenţă.
O altă propunere a PP-DD-iștilor prevede să se opună oprelişti pornirii statului de a împovăra cetăţenii cu taxe astfel încât "nicio modificare legală cu caracter fiscal nu va putea produce consecinţe într-un termen mai mic de un an de la data adoptării prin lege".
Traseismul politic și referendumul, printre temele vizate de PP-DD
PP-DD dorește ca mandatele parlamentarilor să fie limitate la două, exercitarea votului să fie obligatorie, iar femeile să beneficieze de cote minime de reprezentare stabilite prin lege, nu doar în Parlament, ci şi în Parlamentul European, consiliile judeţene. Traseiştii din Parlament îşi vor pierde mandatul, este o altă propunere în viziunea PP-DD.
Pentru a preveni situaţiile în care poporul se pronunţă prin referendum, iar Parlamentul îi ignoră rezultatul cu seninătate, PPDD propune ca voinţa poporului să fie legiferată în maxim 6 luni de către Legislativ, în caz contrar acest putând fi dizolvat de drept. Aceeaşi soartă o va avea Parlamentul şi în cazul în care îl suspendă pe preşedintele României, iar electoratul invalidează decizia prin referendum.
Nici CSM nu a fost uitat în teza de revizuire a Constituției formulată de PP-DD. Parlamentarii lui Dan Diaconescu nu mai vor procurori în CSM, ci doar judecători şi reprezentanţi ai societăţii civile, ei stipulând într-un alt amendament că "Membrii Curţii Constituţionale sunt desemnaţi din rândul judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu