CIA afirmă că președintele Chinei este ''tulburat'' de ''dificultăţile'' pe care Rusia le întâmpină în Ucraina.
Preşedintele chinez Xi Jinping este tulburat de dificultăţile pe care Rusia le întâmpină în invazia ei asupra Ucrainei, a afirmat marţi directorul CIA, William Burns, informează Agerpres, citând AFP.
"Cred că preşedintele Xi şi liderii chinezi sunt un pic tulburaţi de ceea ce văd în Ucraina", a afirmat responsabilul american în faţa unei comisii a Congresului american. "Ei nu au anticipat dificultăţile importante pe care le vor întâmpina ruşii", a explicat el.
China, care menţine bune relaţii cu Moscova, a refuzat până acum să vorbească despre invazia Ucrainei şi s-a abţinut doar la a-şi exprima "regretul" în legătură cu acest conflict, afirmând totodată că "înţelege" preocupările Rusiei în materie de securitate.
În timpul audierii sale în faţa Congresului american, şeful CIA a mai apreciat că Beijingul este "îngrijorat" de impactul pe care apropierea sa cu regimul lui Putin ar putea-o avea pentru propria "reputaţie", urmărind de asemenea îndeaproape eventuale repercusiuni asupra economiei chineze.
Xi Jinping a reiterat marţi, în timpul unei discuţii telefonice cu liderii francez şi german, opoziţia de principiu a ţării sale faţă de sancţiuni internaţionale, atenţionând că măsurile luate împotriva Moscovei "vor cauza probleme tuturor părţilor", potrivit afirmaţiilor sale transmise de televiziunea chineză.
În faţa Congresului american, directorul CIA a mai apreciat că Beijingul este "un pic contrariat" de modul în care "Vladimir Putin i-a apropiat foarte mult" pe europeni şi americani. "Ei valorificau ceea ce credeau a fi capacitatea lor de a genera scindări între europeni şi noi (SUA), şi prin urmare eu cred că aceasta este contrariant pentru ei", a asigurat Burns.
China are în vedere cumpărarea sau creşterea participaţiilor în companiile ruseşti din domeniul energiei şi al materiilor prime, cum ar fi gigantul Gazprom şi producătorul de aluminiu Rusal International, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
Beijingul poartă discuţii cu firmele sale de stat, printre care China National Petroleum, China Petrochemical., Aluminum Corp. of China şi China Minmetals cu privire la orice oportunităţi de potenţiale investiţii în companii sau active ruseşti. Orice acord ar fi pentru a susţine importurile Chinei, în timp ce îşi intensifică atenţia asupra securităţii energetice şi alimentare - nu ca o dovadă de sprijin pentru invazia Rusiei în Ucraina - au spus sursele Reuters. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu