Preşedintele Bashar al-Assad promulgă un decret care autorizează sistemul multipartit. Consiliul de Securitate condamnă represiunea din Siria

assad
assad

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a promulgat un decret care autorizează sistemul multipartit în ţară, îndeplinind astfel una dintre principalele revendicări ale mişcării de contestare declanşate la jumătatea lui martie, a anunţat joi agenţia oficială Sana, citată de AFP.

Guvernul sirian a adoptat la sfârşitul lui iulie un proiect de lege care autoriza sistemul multipartit, într-o ţară dominată de partidul Baas din 1963.

Acest decret permite ca măsura să se aplice imediat, fără a aştepta un vot al Parlamentului.

Între timp,  forţele de securitate siriene continuă ofensiva asupra oraşului Hama, locuitorii temându-se că vor fi supuşi unui adevărat asediu, informează CNN.

Potrivit unor martori citaţi de Observatorul sirian pentru Drepturile Omului, comunicaţiile au fost oprite în oraş, pe fondul ofensivei militare.

"O operaţiuune majoră este în curs de desfăşurare", afirmă Rami Abdul-Rahman, un reprezentant al organizaţiei cu sediul la Londra, precizând că au fost auzite explozii puternice şi se văd coloane de fum deasupra oraşului.

Pe fondul violențelor care au loc în ultimul timp în Siria, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, miercuri seară, după mai multe săptămâni de negocieri, o declaraţie în care condamnă reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor opoziţiei siriene, relatează AFP.

Declaraţia adoptată de cei 15 membri ai Consiliului "condamnă încălcările generalizate ale drepturilor omului şi utilizarea forţei împotriva civililor".

Un diplomat libanez acreditat la ONU a afirmat că ţara sa, membră în Consiliul de Securitate, se desolidarizează de textul privind Siria, apreciind că aceasta nu contribuie la rezolvarea crizei.

Declaraţia adoptată miercuri reprezintă prima luare de poziţie a Consiliului în legătură cu Siria de la declanşarea, la 15 martie, a protestelor împotriva regimului condus de preşedintele Bashar al-Assad.

Textul declaraţiei - care nu are putere de constrângere pentru membrii ONU - nu include nici o referire la o eventuală anchetă efectuată de Consiliul pentru drepturile omului asupra represiunii din Siria, aşa cum solicitaseră Marea Britanie, Franţa, Germania şi Portugalia, însă afirmă că oficialii responsabili trebuie "să dea socoteală".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel