Premieră: România va avea un nou Parlament. Detalii în exclusivitate

În premieră, România va avea un nou Parlament.

Este vorba despre un Parlament al Seniorilor.

Confederaţia Caritas România, în parteneriat cu Asociația C.A.R.P. „Omenia" București, își propune să apere interesele și imaginea vârstnicilor din România, prin lansarea proiectului „Cetățeni Activi la Puterea a Treia", ce va fi implementat în perioada 01.01.2016 – 30.04.2017.

În condițiile în care 67% din cetățenii vârstnici din România nu își cunosc drepturile și nu sunt informați cu privire la acestea , proiectul are ca principal scop să crească capacitatea persoanelor vârstnice de a participa într-un mod activ la influențarea deciziilor și a politicilor publice care îi vizează în vederea creării condițiilor favorabile pentru o îmbătrânire activă și sănătoasă, dar și cu scopul de a dezvolta o imagine corectă și demnă a vârstnicului în societatea românească.

Maria Crângașu, Manager de Proiect, contactată de DC News, a oferit mai multe detalii despre Parlamentul Seniorilor.

"Noi am luat în considerare mai multe studii pe care le-am avut la dispoziție. Am observat că foarte multe dintre informațiile care ar trebui să ajungă la persoanele vârstnice nu sunt bine expuse și nu ajung la persoanele în cauză. Pe fondul acestei nevoi și pe fondul unei lipse de solidaritate cu persoanele vârstnice și din cauza faptului că populația României este în continuă îmbătrânire, ne-am gândit că aceste persoane trebuie să fie reprezentate în Parlamentul Seniorilor. Am identificat și câteva persoane care se pot implica în acest proiect", a spus Maria Crângașu pentru DC News.

Sute de seniori implicați în proiect

În cadrul activităților proiectului vor fi implicați în mod direct peste 300 de seniori care își vor dezvolta competențele și abilitățile în a-și formula și cere drepturile îndelung absente de pe agendele publice. Activitățile principale ale proiectului vizează consultări regionale în 9 orașe mari ale țării, cu persoane vârstnice și reprezentanți ai autorităților publice locale, creșterea competențelor vârstnicilor în domeniul advocacy și alte evenimente de vizibilitate adresate publicului larg.

Flash mob și expoziții foto

Întrebată cine va face parte, mai precis, din acest proiect, Maria Crângașu ne-a spus: "Primele acțiuni ale proiectului vizează 10 întâlniri la nivel regional în România cu peste 300 de reprezentanți ai seniorilor atât din partea din ONG-urilor, cât și din partea asociaților neoficiale de seniori, dar și cu reprezentanți ai intereselor seniorilor din România. În urma acestor consultări regionale, vom selecta 30 de participanți pentru un curs de advocacy ce se va desfășura în două sesiuni. În cadrul cursurilor vor dobândi competențe de advocacy, vor învăța cum să-și expună opiniile în Parlamentul oficial. Apoi vor fi niște comisii de evaluare a opt seniori și mai apoi vom înainta proiectul nostru către Parlamentul oficial.

Vom contacta autoritățile centrale și - cu sprjinul autorităților locale pe care le vom întâlni în consultările de care vă spuneam - vom încerca să avem mai multe intervenții în sesiunile în plen din Parlament. De asemenea, va exista și un flash mob care se va desfășura într-un spațiu public pentru că ne adresăm și publicului mai tânăr. Prin acest flash mob vrem să scoatem în față o imagine pozitivă a seniorilor. Mizăm pe ideea că sunt foarte importanți pentru societate. Nu în ultimul rând, vom avea și cinci expoziții cu 16 fotografii, ipostaze pozitive , dar și inedite ale seniorilor. De exemplu, imagini cu seniori care lucrează la calculator sau fotografii cu seniori care aleargă în cadrul unor competiții olimpice".

Irlanda, una dintre țările Uniunii Europene care are un Parlament al Seniorilor

În premieră în România, se vor pune bazele unui Parlament al Seniorilor, format din 8 membri, care va milita pentru politici publice prin monitorizarea legislației dedicată persoanelor vârstnice și va crea cadrul pentru o îmbătrânire activă, sănătoasă și demnă. Irlanda este una dintre țările Uniunii Europene care are un Parlament al Seniorilor, ce reunește peste 100.000 de membri consultați.

Proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia" este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, în cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru Participarea Societății Civile, runda 2 – Programul de Cooperare Elvețiano-Român, are o durată de 16 luni și un buget total de 84.619,60 CHF, din care 74.999,60 reprezintă co-finanțarea din partea Elveției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel