Liderii PSD și PNL au declarat că nu sunt de acord ca un tânăr care nu are bacalaureatul să intre la facultate, dar au subliniat că problema semnalată de legea colegilor săi pe acest subiect există şi că trebuie rezolvată de Guvern, nu de opoziţie.
Victor Ponta a declarat luni că nu a fost consultat de senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, în privinţa proiectului de lege care-i vizează pe cei care n-au luat BAC-ul şi că personal crede că nu aceasta este soluţia. "Acel proiect, şi nu voi interzice unui parlamentar să depună proiecte, acel proiect nici din punctul meu de vedere nu a fost discutat în cadrul USL, nu este soluţia pentru problemă, dar ridică de fapt o problemă reală: 100 de mii de tineri în acest moment, care nu au luat bacalaureatul nu au niciun statut social. (...) E datoria Guvernului Boc să spună ce face şi care e soluţia pentru cei 100 de mii de tineri, iar noi opozi?ia îl vom sprijini în acest sens. Boc parcă e liderul opoziţiei, el doar critică ce fac alţii, dar el nu face nimic", a comentat Ponta.
La rândul său, Crin Antonescu, a declarat, luni, înaintea şedinţei Uniunii Social Liberale, că iniţiativa parlamentarilor social-democraţi potrivit căreia absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat se pot înscrie la facultate nu a fost susţinută de liberali.
"Nu ne aparţine această iniţiativă, nu am susţinut-o. Vă pot spune un punct de vedere personal - nu cred că asta este soluţia", a afirmat Crin Antonescu.
Liderul PNL a adăugat că, din punctul său de vedere, premierul sau ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, dacă nu sunt de acord cu această iniţiativă trebuie să propună ceva pentru elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat.
"Pe de altă parte, cum am văzut că şi Victor Ponta spunea ieri (duminică - n.r.), ar trebui ca primul ministru sau ministrul Educaţiei să propună ceva, dacă această variantă nu este cea mai fericită, (...) pentru că este vorba, totuşi, de foarte mulţi tineri, a afirmat Antonescu.
Propunerea legislativă semnată şi de 42 de senatori PSD a fost depusă miercuri, 28 septembrie, la Camera Deputaţilor şi vizează modificarea articolului 77, alineatul 1 din Legea educaţiei naţionale 1/2011.
Actul normativ stipulează că "absolvenţii învăţământului liceal cu diplomă de absolvire şi media de a absolvire cel puţin nota 7, care nu au promovat examenul de bacalaureat, au dreptul să urmeze în universităţi, în condiţiile aprobate de Senatele universitare, un an pregătitor, potrivit programelor de studii de licenţă, organizate legal în universitate şi programei de bacalaureat".
Potrivit propunerii legislative, Senatul universitar stabileşte condiţiile de înscriere şi de finanţare a studiilor în anul pregătitor.
"Absolvenţii anului pregătitor care promovează şi examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea parţială sau totală a studiilor efectuate în anul întâi al programului de licenţă şi pot continua studiile, în condiţiile stabilite de Senatul universităţii", se mai arată în proiect.
În plus, iniţiativa prevede că absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat să beneficieze de finanţare în şcolile postliceale de stat.
Citește și:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu