Plan de combatere a cancerului. Diana Păun: Iniţiativa legislativă va fi lansată în Parlament în viitorul apropiat - Video

Foto de Cottonbro de la pexels
Foto de Cottonbro de la pexels

Consilierul prezidenţial Diana Păun a declarat că, în 'viitorul apropiat', va fi lansată în Parlament iniţiativa legislativă privind Planul naţional de combatere a cancerului şi există 'un consens larg' între partidele politice pentru susţinerea acesteia.

'În viitorul apropiat ne aşteaptă lansarea iniţiativei Planului de combatere a cancerului în Parlament. În Senat şi Camera Deputaţilor. Există un larg consens între partidele politice de a susţine acest plan, la care s-a lucrat foarte mult şi pare că toate forţele s-au unit tocmai pentru a lua decizia corectă. Planul a suscitat un viu interes, au existat nenumărate sugestii, recomandări făcute de profesioniştii din domeniu, de pacienţi, ONG-uri, de foşti cercetători. (...)

Toate recomandările au fost studiate, analizate şi se regăsesc în forma finală a planului pe care sperăm cât mai repede să o vedem transpusă în această iniţiativă legislativă pe care o aşteptăm cu toţii', a afirmat Păun, în cadrul dezbaterii „Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare”, eveniment organizat de DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, StiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.

Video

Youtube video image

Potrivit acesteia, cancerul nu mai este în prezent 'o condamnare la moarte' datorită progresului ştiinţei medicale şi al cercetării.

'O diagnosticare precoce creşte semnificativ evoluţia pozitivă a pacientului. Acest traseu îmbunătăţit de la prevenţie, screening, diagnostic precoce, tratament inovativ implică o creştere a numărului supravieţuitorilor', a subliniat consilierul prezidenţial.

Planul naţional de combatere a cancerului, 'extrem de ambiţios'

Planul naţional de combatere a cancerului este 'extrem de ambiţios' şi cuprinde toate palierele legate de management, de la prevenţie, depistare precoce, până la tratament şi grija pentru calitatea vieţii pacientului diagnosticat, a explicat, la rândul său, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, care a precizat că proiectul propune şi cartografierea şi conectarea instituţiilor care se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul pacienţilor bolnavi de cancer.

'Eu cred că este un program complet, pentru că este inclusiv traseul pacientului diagnosticat cu cancer în sistemul sanitar românesc', a spus Cojan.

Conform preşedintelui CNAS, în contactul-cadru şi în normele de aplicare ale acestuia începând cu 1 aprilie a fost lărgit deja pachetul de servicii, oferindu-se posibilitatea medicilor de familie să asigure o serie de consultaţii de prevenţie însoţite de investigaţii paraclinice, astfel încât să se reducă mult din timpii de aşteptare atât pentru diagnostic, depistare şi, mai ales, pentru accesul la tratament.

'Consultaţiile preventive reprezintă apanajul medicinei de familie pentru care şi aici am făcut paşi importanţi - suplimentarea finanţării acestui domeniu de asistenţă medicală începând cu 1 aprilie 2022 cu 22%, precum şi lărgirea pachetului de servicii medicale cu posibilitate efectuării unor investigaţii de laborator peste valoarea de contract ale furnizorilor de investigaţii paraclinice', a menționat reprezentantul CNAS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel