Succesul social al adultului de mâine nu este un dar oferit, ci rodul unei pregătiri îndelungate, la care își aduc aportul, într-o proporție covârșitoare, adulții (părinți, profesori, bunici) din jurul celui mic. Susținerea și încurajarea oricărei performanțe, sancționarea cu fermitate a greșelilor, corectarea erorilor au un rol definitoriu în modelarea caracterului unui copil, însă acesta trebuie, printre altele, să învețe și cât de mult va câștiga în viață dacă nu se va sfii să-și privească interlocutorul în ochi.
Profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educație, aduce în atenția părinților de succes câteva experimente interesante, elocvente pentru cât de mult contribuie privirea la succesul social al copilului.
Unul dintre experimentele prezentate este cel realizat de Brooks, Church și Fraser (1986, apud Gueguen 2006). Aceștia le-au cerut unor persoane să urmărească un film mut în care avea loc un interviu, unde intervievatul își privea interlocutorul, după caz, timp de 5 secunde, 30 de secunde sau 50 de secunde (aproape toată durata interviului).
Ulterior, participanții au fost puși să aprecieze intervievatul prin prisma unei scale care conținea o serie de perechi de adjective (spre exemplu, sociabilitate/nesociabilitate, egoism/generozitate etc.). Rezultatele studiului au reliefat că persoana era considerată mai sociabilă, rațională și demnă de încredere cu cât privirea intervievatului spre intervievator avea o durată mai îndelungată.
O concluzie firească a unei astfel de cercetări este aceea că părinții și pot pregăti copiii pentru succes și împlinire socială, învățându-i să nu fie timizi, să-și privească interlocutorul direct în ochi, chiar dacă sunt persoane mai în vârstă și cu autoritate, să aibă curajul să vorbească în public despre ceea ce știu, dar respectând regulile, să fie convingători.
Citește mai multe pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu