Pandemia se ”încurcă” în conceptul nostru de timp. Cum ne afectează

Dacă vi se pare că rutina zilnică a dispărut, nu mai știți în ce zi suntem și experimentați diferite stări, este perfect normal, spun specialiștii. Dar iată ce puteți face în această situație. 

A devenit poate o obișnuință în timpul pandemiei de coronavirus să nu mai ținem cont de zilele care vin și trec. Să ni se pară că toate zilele par să se estompeze, să uităm în ce zi suntem și alte simple detalii, scriu jurnaliștii de la CNN. 

Zilele de marți, miercuri, joi, toate par duminici. Nu există zile lucrătoare sau week-end. Există doar ieri, azi și mâine.

Alături de aceste sentimente de dezorientare, poate părea că devine din ce în ce mai greu să vă concentrați și să rezistați mai mult până la îndeplinirea sarcinilor, ca și cum creierul nostru lucrează mai lent.

Experții spun că totul are legătură cu modul în care pandemia ne afectează sănătatea cognitivă - sensul, capacitatea noastră de a gândi, învăța și a ne aminti clar.

Rutinele noastre obișnuite au dispărut


Corpul nostru depinde de indicii de mediu, precum lumina soarelui pentru a regla ritmurile noastre circadiene, se bazează și pe indicii fizici și sociali, explică un specialist. 

Indicii care includ rutine precum naveta de dimineață și seară, programele de masă sau serviciile religioase săptămânale care ne ajută să urmărim ce zi este.

Pentru cei limitați la casele noastre, rutinele au dispărut în mare parte. Zilele și-au pierdut structura obișnuită, ceea ce înseamnă că odată limitele clare sunt acum estompate.

Aceste perturbări provoacă stres


Neînțelegerea în ce zi suntem, de asemenea, poate fi un simptom al stresului, explică Burnett-Zeigler. Pandemia devine o sursă de stres cronic, având în vedere că durează de săptămâni întregi sau chiar luni pentru unii oameni.

Nivelurile de stres ridicate ne afectează concentrarea și atenția și pot afecta memoria pe termen scurt.

Din nou, timpul este relativ


Psihiatri și psihologi recomandă să încercăm să menținem un simț al structurii, în măsura posibilului. Să te culci și să te trezești în același timp în fiecare zi este o strategie.

De asemenea, au recomandat să luați pauze dese, să faceți exerciții fizice, să mâncați sănătos și să limitați ”consumul” de știri.

Și dacă te face să te simți mai bine, nimeni nu știe în ce zi mai este. Timpul este o iluzie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel