O dietă vegetariană nu-ți va proteja inima, conform unui studiu. Opinia specialiștilor

Foto: Daria Shevtsova - Pexels
Foto: Daria Shevtsova - Pexels

O dietă bazată pe legume nu ar fi de ajuns pentru a ne proteja inima, însă unii experți au o opinie proprie. 

A fost demonstrat faptul că o dietă pe bază de legume și plante este foarte bună pentru inimă și sănătatea generală a corpului, precum și pentru cea a planetei. De fapt, un studiu recent a descoperit că o persoană tânără ar putea trăi 13 ani în plus mâncând mai multe legume și leguminoase, precum și cereale integrale, fructe și nuci.

Descoperirile unui nou studiu al dietelor a aproape 400.000 de adulți din Marea Britanie publicate luni în jurnalul Frontiers in Nutrition sunt mai degrabă surprinzătoare: consumul de legume, în special cele gătite, nu reduce riscul de boli de inimă pe parcursul anilor, scrie CNN

”Studiul nostru mare nu a găsit dovezi pentru un efect protector al consumului de legume asupra apariției BCV (boli cardiovasculare)”, a declarat Qi Feng, epidemiolog la Departamentul de Sănătate al Populației de la Universitatea din Oxford, într-un comunicat.

Legumele crude, mai sănătoase pentru inimă

În timp ce studiul a descoperit că alimentația bazată pe legume crude ar putea proteja împotriva bolilor de inimă, legumele gătite nu oferă aceeași protecție. Orice beneficiu a dispărut atunci când cercetătorii au luat în considerare factorii stilului de viață, cum ar fi activitatea fizică, nivelul de educație, fumatul, consumul de alcool, consumul de fructe, consumul de carne roșie și procesată și utilizarea suplimentelor minerale și de vitamine.

”În schimb, analizele noastre arată că efectul aparent protector al consumului de legume împotriva riscului de BCV este foarte probabil să fie explicat de segregarea socială, de diferențele de situație socioeconomică și stil de viață”, a spus Feng.

Ce spun experții internaționali

Experții din Marea Britanie și Statele Unite au luat rapid la cunoștință excepțiile din concluziile studiului.

”Deși acest studiu a constatat că consumul mai multor legume nu a fost asociat cu un risc mai scăzut de apariție a bolilor cardiace și circulatorii asociate cu alți factori, precum stilul de viață, asta nu înseamnă că ar trebui să încetăm să mai consumăm legume”, a spus Victoria Taylor, nutriționist la British Heart Foundation, într-o declarație.

”Există dovezi bune că consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele, pot ajuta la scăderea greutății și la îmbunătățirea nivelurilor factorilor de risc despre care se știe că pot duce la boli de inimă”, a declarat Naveed Sattar, profesor de medicină cardiovasculară și metabolică la Universitatea din Glasgow din Scoția, într-un comunicat.

”Rezultatele nu sunt surprinzătoare. Alegând o singură componentă și presupunând doar adăugarea acesteia în dietă, de exemplu, legume, este probabil să aibă ca rezultat efectul nedorit”, a spus Alice Lichtenstein, director și om de știință principal la Laboratorul de Nutriție Cardiovasculară al Universității Tufts.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel