Castraveţii, roşiile şi salatele consumate crude ar fi la originea răspândirii rapide a unei bacterii periculoase despre care se crede că a provocat deja moartea a patru persoane, a informat miercuri Ministerul german al Agriculturii.
'Primele rezultate ale analizelor Institutului Robert Koch ne fac să credem că consumul de roşii, castraveţi şi salate crude ar fi la originea recentelor cazuri de infecţie cu bacteria 'Escherichia coli' enterohemoragică (ECEH), a anunţat ministrul Ilse Aigner într-un comunicat, potrivit Agerpres. Dna Aigner, care este însărcinată şi cu protecţia consumatorilor, a caracterizat miercuri dimineaţă drept 'cu adevărat îngrijorătoare' propagarea rapidă a acestei bacterii care cauzează hemoragii ale sistemului digestiv, respectiv grave tulburări denumite sindromul hemolitic-uremic (SUH). Acesta se caracterizează prin insuficienţă renală, anemie hemolitică microangiopatică, trombocitopenie, defecte de coagulare şi semne neurologice variabile.
Autorităţile sanitare au anunţat moartea a patru persoane infectate cu această bacterie, în nordul şi nord-estul ţării, chiar dacă nu a fost stabilită oficial o legătură între decese şi ECEH. Departamentul federal de luptă împotriva maladiilor (RKI) a înregistrat 140 de cazuri de SUH în Germania, mai mult decât dublu numărului din 2010, de 65 de cazuri. Două astfel de cazuri s-au dovedit a fi mortale.
Ceea ce a alertat autorităţile sanitare este însă în primul rând scurta perioadă de timp, de numai 15 zile, în care au apărut aceste cazuri.
Spălarea legumelor nu este suficientă, susţine RKI, care recomandă fierberea alimentelor timp de 10 minute la cel puţin 70 de grade pentru a reduce riscurile de contaminare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu