Președintele Statelor Unite ale Americii "a aflat de la televizor" că premierul israelian Benjamin Netanyahu se va adresa Congresului american cu cinci săptămâni înainte de alegerile parlamentare din Israel. Lăsat în întuneric de planurile lui Netanyahu cu republicanii, care controlează Senatul și Camera Reprezentanților, președintele Barack Obama a transmis că nu-l va primi la Casa Albă pe prim-ministrul Israelului în cadrul vizitei acestuia la Washington. Gestul lui Netanyahu a fost primit cu stupefacție de diplomații americani, care s-au plâns jurnaliștilor din Orientul Mijlociu că vizita premierului israelian în SUA va greva relațiile deja dificile cu Casa Albă.
Vizita din 11 februarie a lui Netanyahu la Washington este rezultatul unor discuții absconse și îndelungate între liderii republicani și tabăra premierului israelian.
Informații despre dorința lui Netanyahu de a le vorbi legislatorilor, îndeosebi despre programul nuclear al Iranului, nu sunt de circulație recentă, însă au căpătat substanță după ce democrații președintelui Obama au pierdut controlul Senatului în urma alegerilor de la mijlocul mandatului (midterms).
Casa Albă a anunțat că președintele Barack Obama nu se va întâlni cu Netanyahu la Washington pentru că politica Casei Albe nu permite astfel de întrevederi cu lideri aflați în campanie electorală. Alegerile din Israel au loc pe 17 martie.
Ultima întâlnire Obama - Netanyahu s-a petrecut la 3 octombrie anul trecut, la Casa Albă, și nu a făcut decât să confirme declinul relației președintelui SUA cu premierul Israelului. Cu puține minute înainte de discuțiile oficiale dintre cei doi, Casa Albă a aflat că Netanyahu a aprobat construirea de noi așezări în Cisiordania, măsură dezavuată de Obama, care o consideră contraproductivă pentru eforturile de pace cu Palestina (DC News a scris despre acest subiect AICI).
Oamenii lui Obama, scoși din schemă de pactul Netanyahu-republicani
Diplomații americani și cei israelieni s-au abținut de la poziții oficiale în problema vizitei lui Netanyahu, dar au fost generoși în comentariile anonime cu jurnaliștii din Orientul Mijlociu.
"Dacă, pentru moment, am ignora incidentul Pollard (spionul israelian arestat în SUA - n.r), administrația americană nu a fost niciodată mai umilită de Israel", a spus un înalt diplomat israelian citat de Al Monitor.
Sursa citată spune că Netanyahu și republicanii au avut contacte prin care au stabilit vizita fără ca președintele Obama, secretarul de Stat John Kerry sau ambasadorul SUA în Israel să știe despre acestea.
Analistul politic Ben Caspit a rezumat discuții purtate cu mai mulți diplomați SUA care nu i-au dat acordul să-i numească. "Deja nu mai e o chestiune care să țină de politică. Nu avem pretenții de la Netanyahu când vine vorba despre asta. Asta ține de fundamentala demnitate umană. Așa ceva nu se face. Israelienii știu să pună mâna pe telefon în fiecare luni și joi pentru a țipa după ajutor. Există Consiliul de Securitate. Apoi Curtea de Justiție de la Haga. Au nevoie de un veto urgent. Au nevoie de noi pentru operațiunea Protective Edge. Nu le e rușine să ne ceară ajutorul și noi îl oferim, în ciuda a tot ce se întâmplă. Am suplimentat iar și iar fondurile pentru sistemul antirachetă Iron Dome. Cooperare în zona securității este mai bună ca niciodată. Și totuși, după toate astea, președintele trebuie să afle de la TV că Netanyahu vine în Washington? Este fără precedent. Este un comportament barbaric. Este de neconceput".
Obama l-a sunat pe Netanyahu
Președintele Obama a susținut miercuri discursul anual despre starea națiunii, iar într-unul dintre apelurile sale pentru Congres le-a cerut republicanilor să nu aprobe noi sancțiuni împotriva Iranului pentru că ar periclita negocierile diplomatice deja în curs.
Una dintre temerile Washingtonului în ceea ce privește vizita lui Netanyahu este aceea că liderul israelian va insista din nou că programul nuclear al Iranului este o amenințare iminentă care necesită măsuri urgente și aspre. O problemă sensibilă unde, din nou, Netanyahu este în coliziune cu Obama.
Un oficial american citat de ziarul israelian liberal Ha'aretz spune că Obama l-a sunat luni pe Netanyahu și i-a cerut să nu încurajeze congresmanii americani să avanseze noi sancțiuni împotriva Iranului. Obama a subliniat că el încearcă să ajungă la un acord cu Iranul care să prevină Teheranul să obțină arme nucleare și care va permite comunității internaționale să verifice dacă proiectele nucleare ale Iranului au scopuri pașnice.
La 11 februarie, este de așteptat ca Netanyahu să rostească în fața Congresului SUA un discurs înflăcarat și despre amenințarea antisemită, ca urmare a atacului terorist din Paris.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu