Misterul lui Oscar, motanul ce prevestea moartea. Posibila explicație a cazului care a impresionat pe toată lumea

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

În anul 2005, la centrul de îngrijire pentru bătrâni și recuperare "Steere House" din Providence, Rhode Island, o poveste de neuitat a început să capete contur. Personajul principal? Oscar, o pisică terapeutică ce a devenit celebră pentru abilitatea sa neobișnuită de a "prevesti moartea".

Personalul centrului era convins că Oscar putea identifica pacienții aflați pe patul de moarte, alegând să doarmă lângă ei cu câteva ore înainte să își dea ultima suflare. Această capacitate aparent extraordinară a felinei a atras atenția nu numai angajaților centrului, ci și comunității medicale și publicului larg, potrivit Times Now.

Fenomenul, cunoscut sub numele de "al şaselea simţ" este o credință răspândită că unele animale au o capacitate supranaturală de a cunoaște ceva fără a folosi cele cinci simțuri obișnuite. Cu alte cuvinte, al şaselea simţ este o intuiție sau un instinct care îi permite cuiva să ia o decizie fără a se baza pe vedere, miros, auz, pipăit sau gust. Deși dovezi pentru predicții precise ale dezastrelor naturale precum cutremurele sau tsunamiurile sunt aproape mereu circumstanțiale, în cel mai bun caz, există multe relatări despre câini sau pisici care prezintă comportamente neobișnuite înainte de astfel de evenimente.

Oscar, o pisică terapeutică ce putea "prevesti moartea", a fost o excepție. Spre deosebire de alte animale creditate cu succese predictibile izolate, pisica avea câteva cifre solide care să susțină acest caz.

După ce acest lucru s-a întâmplat de aproximativ 20 de ori, povestea a atras atenția pe scară largă, cu unele dintre cazurile documentate, în care părea să simtă că un pacient se apropie de sfârșitul vieții, prezentate într-un articol din New England Journal of Medicine din 2007. Un extras din articolul intitulat "O zi din viața motanului Oscar" relatează un astfel de caz, în care o asistentă intră în camera unui pacient pentru a-l verifica, observând prezența prevestitorului morții.

"Îngrijorată, iese din cameră în grabă și se întoarce în biroul ei. Apucă dosarul doamnei K. de pe raftul de registre medicale și începe să sune. În decurs de o jumătate de oră, familia sosește. Scaunele sunt aduse în cameră, unde rudele își încep priveghiul. Preotul este chemat pentru ultimele rugăciuni. Totuși, Oscar nu s-a mișcat din loc, torcând și atingând-o ușor pe doamna K. Un nepot își întreabă mama «Ce face pisica aici?» Mama, luptându-se cu lacrimile, îi spune că «El este aici să o ajute pe bunica să ajungă în rai». Asistentele aveau încredere mai mare în Oscar decât în medici, deoarece odată a refuzat să stea lângă un pacient despre care personalul credea cu tărie că este pe cale să moară, mergând în schimb la o persoană relativ mai sănătoasă, care a trecut la cele veșnice prima".

Potrivit unor relatări, Oscar a prezis peste 100 de decese până la moartea sa, în 2022. Cercetătorii cred că o posibilă explicație pentru abilitatea sa incredibilă ar fi că motanul putea simți substanțele chimice eliberate de celulele aflate în agonie. Conform lui Dr. David M. Dosa, autorul articolului din 2007, Oscar ar fi putut răspunde la un feromon pe care oamenii nu-l pot detecta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel