Giulgiul din Torino este o bucată de pânză de in pe care este imprimată imaginea corpului unui om cu semne de agresiunea fizică, dar, cel mai important, de crucificare. Unii creștini o numesc Sfântul Giulgiu. Credincioșii spun că în ea a fost învelit Iisus Hristos după crucificare. Unii oameni de știință spun, însă, că este vorba de un artefact. Însă, tot ei au demonstrat, prin teste cu infraroșu, doar cu câteva zile înainte de Paștele catolic, că giulgiul din Torino nu este un fals medieval. Chiar ar putea fi lințoiul cu care a fost înfășurat trupul lui Iisus Hristos după ce a fost crucificat.
Bucata de pânză este similară cu cea cu care erau îngropați morții în vremea lui Hristos, adică acum 2000 de ani- așa cum arată cele mai recente studii științifice. Constatările sunt scrise într-o carte, numită "Il Mistero della Sindone" adică Misterul Giulgiului, care va fi publicată în Vinerea Mare. Autorii, profesorul Giulio Fanti- expert în măsurarea mecanică și termică de la Facultatea de Inginerie a Universității din Padova și jurnalistul Gaeta Saverio, au examinat fibre din giulgiu și le-au comparat cu mostre de pânză datând din anul 3000 î.e.n până la epoca modernă. Cheia cercetării a fost trei noi teste, primele două au fost efectuate cu infraroșu, iar al treilea a folosit spectroscopia Raman- măsoară radiații prin lungimi de undă și este frecvent folosit în domeniul științei tehnico-medicale.
Rezultatele au demonstrat că pânza este din perioada lui Iisus Hristos. Adevărata dezbatere a fost dacă imaginea este sau nu a lui Hristos. Ceea ce este sigur este că experții nu au putut explica cum a fost realizată imaginea.
14 teste au mai fost efectuate în 1988. Atunci, cercetătorii au stabilit că pânza este din perioada 1260-1390. De atunci au mai existat cereri, însă au fost refuzate. De aceea cercetarea actuală se bazează pe fibrele pânzei din 1988, scrie Daily mail. Înainte de a se retrage, Papa Benedict al XVI-lea a dat permisiunea ca giulgiul să fie proiectat pe un ecran ca un ultim cadou pentru milioanele de catolici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu