Ministerul Mediului organizează azi, la solicitarea Asociaţiei Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor (AACB), o dezbatere publică referitoare la Ordinul de ministru pentru aprobarea nivelului de intervenţie în cazul speciilor de urşi şi lupi.
Potrivit unui comunicat transmis de AACB, ministrul Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, intenţionează să reintroducă celebrele "cote de vânătoare" pentru specii strict protejate precum ursul şi lupul, în urma presiunilor autorităţilor locale şi judeţene din zonele unde se află fondurile de vânătoare care beneficiau de "grosul" acestor "cote de vânătoare".
"Obligaţia legală a Ministrul Mediului de a stabili un număr maxim de exemplare din speciile urs şi lup asupra cărora se poate interveni are în vedere conservarea optimă a populaţiei acestor animal în sensul că, peste acest număr maxim nu se poate interveni nici în cazuri justificate.
Ori, în ultimii ani, legea a fost interpretată greşit de autorităţi, considerandu-se că stabilirea numărului maxim de intervenţii permite împuşcarea animalelor fără respectarea celorlalte condiţii derogatorii dispuse de lege, printre care se numără identificarea animalului problemă, probarea pagubelor/pericolului pe care le-a produs/generat precum şi dovedirea faptului ca s-au utilizat mijloace alternative pentru îndepărtarea animalelor dar acestea nu au funcţionat.
Această distorsionare a legii este evidentă în condiţiile în care, până în anul 2016, s-au împuşcat sute de animale protejate în timp ce pagubele/pericolele raportate nu justifica mai mult de câteva zeci de intervenţii.
Mai mult decât atât, se induce ideea alarmistă şi diversionistă potrivit căreia, în lipsa acestuia ordin al Ministerului Mediului, nu se mai poate interveni asupra animalelor periculoase. Nimic mai fals. La momentul de faţă legea permite intervenţii derogatorii, singurul scop al acestui ordin fiind stabilirea limitei maxime a acestei intervenţi", se arată în comunicatul Asociaţiei, scrie Agerpres.
Dezbaterile au fost anunțate de la începutul lunii
În data de 5 iulie, Ministerul Mediului a anunţat că va lansa în consultare publică Ordinul pentru aprobarea nivelului de intervenţie în cazul speciilor de urşi şi lupi, în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante.
Potrivit acesteia, zilnic se primesc la minister multe sesizări de la populaţia care a suferit daune produse de ursul brun.
În prezent, printr-un proiect Life, este în curs de elaborare un plan de management al speciei urs. Planul va fi aprobat de Ministerul Mediului la începutul anului 2018 şi va putea susţine un program pe termen lung pentru menţinerea stării favorabile a speciei.
Potrivit datelor Romsilva, în România sunt undeva între 6.500 şi 7.000 de urşi bruni, în timp ce în alte ţări europene această specie nu mai există.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu