Mihai Chirica, primarul Iașiului, audiat la DIICOT, în dosarul 'Blocul din Sărărie'

Mihai Chirica, primarul Iașiului, audiat la DIICOT / Sursă foto: Facebook Mihai Chirica
Mihai Chirica, primarul Iașiului, audiat la DIICOT / Sursă foto: Facebook Mihai Chirica

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost audiat, vineri, la sediul DIICOT din Iaşi, în dosarul unui bloc construit pe strada Sărărie.

Primarul Chirica este inculpat pentru 'omisiunea sesizării', infracțiune pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă.

Însă, procurorii nu ar avea suficiente probe pentru a declanşa urmărirea penală a edilului. De asemenea, tot vineri dimineață, au fost audiate direcotrul Direcţiei Juridice, Cristina Oţeleanu şi şefa Serviciului Juridic din Primăria Iaşi, Mihaela Pintilie.

Amintim faptul că în luna aprilie 2021 unul dintre patronii unui ziar local a fost reținut în urma audierilor de la DIICOT în dosarul 'Blocul din Sărărie'.

Dosarul a pornit de la imobilul construit de patronii ziarului local din Iași pe un teren aparţinând Primăriei. Doar că în loc de pensiune s-ar fi construit un bloc de locuințe. Unele apartamentele au fost deja vândute.

Comunicatul BBCO, din aprilie 2021

"Ieri, 26 aprilie, polițiștii de combatere a criminalității organizate din Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au efectuat 23 de percheziții domiciliare, în municipiile Iași și București. 26 de persoane au fost conduse la audieri.

La data de 26 aprilie a.c., polițiștii de combatere a criminalității organizate din Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au efectuat 23 de percheziții domiciliare, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșiri infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu în formă continuată și instigare la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual.

Din cercetări a reieșit că, grupul infracțional organizat ar fi avut și ar avea drept scop scoaterea din patrimoniul unei instituții publice a unui teren, prin deturnarea obiectului contractului încheiat cu o instituție publică, utilizându-se manopere dolosive și documente falsificate, în paguba autorității deliberative.

Toate acestea ar fi avut consecință inducerea în eroare a instituției publice și maximizarea profitului în favoarea persoanelor bănuite de comiterea faptelor. Instituția publică ar fi fost deposedată de terenul pe care l-ar fi adus ca aport în cadrul asocierii inițiale, ieșit definitiv din folosința sa, alături de beneficiile neîncasate stabilite conform obiectului nerealizat al asocierii.

Obligațiile asumate de societatea comercială prin contractual încheiat cu instituția publică nu ar fi fost respectate și nu ar fi fost edificată o pensiune conform autorizației de construcție, ci un imobil de apartamente, care ar fi fost vândute după dezmembrarea imobilului la notariat, către diverse persoane fizice.

De asemenea, ar fi fost dezmembrat și cedat ilegal dreptul de folosință asupra terenului instituției publice, fără acordul acesteia. Prejudiciul estimat este de aproximativ 2 milioane de lei."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel