Incredibil: Medicii, complici la tortură în închisorile Pentagonului și ale CIA

Medici și alți profesioniști din domeniul sănătății nu ar fi salvat vieți în închisori ale Pentagonului și CIA. Ei ar fi fost complici în aplicarea unor rele tratamente, comiteau abuzuri în ciuda obligațiilor etice, acuză un raport publicat luni. 

CIA spune că informațiile din raport sunt "eronate". Pentagonul susține că sunt "absurde". Studiul "Etica abandonată: profesionalismul medical şi abuzul asupra deţinuţilor în războiul împotriva terorismului" subliniază: "Departamentul Apărării şi CIA au cerut în mod abuziv profesioniştilor (lor) în domeniul sănătăţii să colaboreze la operaţiuni de stoarcere de informaţii şi de securitate astfel încât au produs suferinţe grave deţinuţilor".

"Tortură, tratamente crude, inumane și degradante"

Studiul a fost realizat de aproximativ douăzeci de experți juridici, medici și militari și dezvăluie "conceperea, participarea la şi aplicarea torturii şi unor tratamente crude, inumane şi degradante" unor bărbaţi aflaţi în detenţie în închisori americane din Afganistan, la Guantanamo sau în închisori secrete CIA, scrie Mediafax, citând AFP.

Interogatorii în forță, simulări ale înecului

Coautorul Leonard Rubenstein a citat alimentarea forţată a deţinuţilor aflaţi în greva foamei la Guantanamo, interogatorii în forţă şi simulări ale înecului practicate asupra unor suspecţi de terorism în închisori secrete aparţinând CIA. Medici sau infirmieri "legitimează aceste practici prin prezenţa lor, sugerând că sunt acceptabile din punct de vedere medical", a declarat el. A adăugat că aceste abuzuri comise sub acoperire medicală "nu sunt în urma noastră în această ţară".

"Este important să subliniem că CIA nu mai are deţinuţi în detenţie şi că preşedintele Obama a pus capăt programului de detenţie şi interogare printr-un decret în 2009", a declarat directorul pentru comunicaţii al CIA Dean Boyd.

Purtătorul de cuvând al Pentagonului, Todd Breasseale, a declarat pentru AFP că "niciunul dintre critici nu a avut acces la deţinuţi, la rapoartele medicale ale acestora sau la proceduri" în închisoarea militară de la Guantanamo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel