M. R. Ungureanu, ultimul premier român care a negociat cu chinezii: Semnăturile sunt simbolice, așteptăm primul șantier

mru wen jiabao
mru wen jiabao

Pe 26 aprilie, în ajunul căderii guvernului pe care îl conducea, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu reprezenta România la a doua ediție a forumului economic China - Europa Centrală și de Est. Evenimentul se organiza la Varșovia, după ce, cu un an în urmă, delegația chineză sosise la Budapesta. Ungureanu, care cunoaște bine dosarul relațiilor româno-chineze, califică forumul de la București drept un moment istoric. Cu toate astea, fostul prim-ministru precizează că semnăturile de pe memorandumuri cântăresc în plan simbolic și că rezultatele se vor vedea când va fi deschis ”primul șantier”. În opinia senatorului, discuții despre o strategie a Chinei de tipul ”divide și cucerește” nu își au rostul.

[caption id="attachment_393478" align="alignleft" width="640"] Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, alături de omologul său chinez, Wen Jiabao, la cea de-a doua ediție a forumului economic China - ECE, desfășurată în Polonia[/caption]

DC News: Anul trecut ați reprezentat România, în calitatea dumneavoastră de premier, la forumul economic China-ECE de la Varșovia. Ați vorbit cu partea chineză despre investiții în România?

MRU: Da. Bineînțeles. Acesta a fost și motivul pentru care m-am dus, în ultima zi dinaintea moțiunii de cenzură, la Varșovia. La Varșovia a fost a doua întâlnire, după Budapesta, a premierului chinez cu reprezentanți de înalt nivel ai statelor din Centrul și Estul Europei, state membre ale UE. Evident, am avut acolo o discuție bilaterală cu delegația chineză. Eu am plecat cu oficiali ai guvernului care știau foarte bine dosarele economice și posibilele ținte investiționale. Tot acolo, împreună cu premierul polonez, cu dl. Tusk, am decis ca următoarea vizită să aibă loc la București pe parcursul anului 2013.

China promitea, la forumul de la Varșovia, că va investi aproximativ 10 miliarde de dolari în zona Europei Centrale și de Est. Analiștii estimează că, după 18 luni, multe investiții nu s-au materializat. Ar trebui să privim cu prudență promisiunile asiaticilor?

Nu. Nu este o problemă de prudență. Mi se pare că este clară intenția investițională a Chinei și atractivitatea economică a statelor central și est-europene membre ale UE. Cred, de asemenea, că pe seama parteneriatelor bilaterale, aceste state, și companii chineze, pe seama respectării tuturor regulilor referitoare la licitații (...) aceste investiții pot, într-adevăr, să capete contur. Cred acest lucru. China trebuie privită ca un mare investitor.

Vi se pare exagerată abordarea potrivit căreia forumul de la București este un moment politico-economic istoric?

Dacă vreți, este al doilea moment istoric pentru România. Unul dintre ele a a fost ratat, pentru că după vizita mea acolo au urmat mulți ani de cenzură și tot ceea ce se promisese, tot ceea ce însemna deschidere la dialog, a fost amânat pentru noiembrie acest an. Dar, ca orice ocazie bună, dacă nu este folosită cum se cuvine și repet, ținând cont de regulile Uniunii Europene, se ratează.

Premierul Viktor Orban declara, luni, că investițiile chineze sunt mai mult decât necesare, mai ales pentru că Uniunea Europeană nu poate susține dezvoltarea economică a ECE.

Nu cunosc această declarație a premierului Orban. N-aș merge - în cazul în care este exactă - n-aș merge pe aceleași generalizări. Ce trebuie să ne intereseze este felul în care noi, România, putem valorifica asemenea ocazie.

Financial Times cita zilele trecute un diplomat european care vorbea despre vizita delegației chineze la București ca despre o strategie ”divide și cucerește”. Cum vedeți o astfel de ipoteză?

În primul rând, n-ai cum să comentezi lucruri care sunt învăluite sub declarații care nu au susținere politică evidentă. În al doilea rând, în momentul în care te aperi cu regulile Uniunii Europene, în momentul în care știi că trebuie să participi alături de celelalte state membre la dialogul bilateral dintre UE și China, atât în materie economică cât și în materie politică, asemenea temeri nu își au rostul. Până la urmă, relația cu China este relația al cărui conținut strategic nu este negat de nimeni, la fel cum este și relația cu Federația Rusă

Până la acest punct, a gestionat Executivul condus de Victor Ponta în mod corespunzător acest eveniment?

E greu de spus. Deocamdată vorbim de semnarea formală a câtorva documente bilaterale, majoritatea memorandumuri de înțelegere, care mai curând dezvăluie intențiile, dar de la intenții până la fapte e drum lung. Nu semnătura de astăzi este importantă, altfel decât simbolic, ci ceea ce va urma. Și, evident, vom privi cu atenție momentul în care se va deschide primul șantier. Atunci putem spune că există rezultate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel