Lovitură pentru PSD, orchestrată de PNL cu sprijinul lui Cioloș

Marea greșeală a PSD se poate întoarce ca o palmă pentru social-democrați. 

PNL cere, Cioloș dă

Premierul Dacian Cioloș schimbă prin OUG legea electorală cu privire la votul prin corespondență destinat românilor din diaspora, după ce PNL a solicitat modificarea. Dacă-n 2014, românii au stat la coadă să voteze, anul acesta s-au înscris doar 3.613, din care 2.913 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 700 au optat pentru votul în secţiile de votare.

Dacian Cioloș a declarat că vrea să pună în consultare publică OUG până la sfârșitul lui august pentru a fi adoptată imediat ce Parlamentul vine din vacanță ca "să ne putem pregăti în condiții bune pentru alegeri". 

Ignorarea diasporei

Dar ce înseamnă condiții bune și, mai ales, pentru cine? Românii din diaspora se puteau înscrie, așa cum au făcut cei peste trei mii, în Registrul Electoral, ca să voteze. Nu au făcut-o, ceea ce a alertat PNL care a cerut modificarea legii electorale pentru votul din diaspora, modificare pentru care acum se zbate premierul.

Miza este uriașă și ar trebui să pună în alertă PSD. Social-democrații ar putea să piardă, și de această dată, din cauza celei mai mari greșeli pe care a făcut-o: ignorarea diasporei. 

Redistribuirea voturilor, marea capcană pentru PSD

PSD doarme liniștit cu trei mii de români înscriși în diaspora să voteze la alegerile parlamentare. Sunt doar 6 mandate de parlamentar care pot fi date PNL-ului în condițiile în care PSD se bucură de favorabilitate în țară. 

Dar mișcarea PNL susținută de către Dacian Cioloș vine cu o capcană pentru PSD. Dacă se modifică legea electorală și din diaspora vin sute de mii de voturi, în condițiile în care sunt trei milioane de români plecați, acestea vor conta la redistribuirea mandatelor din țară, care ar reduce diferența dintre PSD și PNL. 

Dacă PSD va ignora în continuare votul din diaspora și PNL își va atinge scopul de modificare a legii votului prin corespondență, PNL și PSD vor intra umăr la umăr în Parlament. Premierul va rămâne, astfel, la libera alegere a lui președintelui Klaus Iohannis, putând fi un tehnocrat sau chiar un liberal. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel