Lovitură în Senatul SUA: se pregătește numirea unui ambasador în România?

Înainte de a preda Senatul republicanilor, după alegerile la jumătatea mandatului (midterm elections), democrații intenționează să confirme mai mulți ambasadori nominalizați, dintre care unii așteaptă aprobarea legislatorilor de aproape un an. Pe lunga listă de așteptare a unui ambasador american se află și România, unde reprezentanța diplomatică a SUA este condusă de un însărcinat cu afaceri de aproape doi ani.

Luni și marți, Senatul a confirmat nouă diplomați de carieră pentru postul de ambasador, iar miercuri a aprobat alți cinci, între care și pe adjunctul reprezentantului SUA la ONU, potrivit revistei americane Foreign Policy. Publicația precizează că nu este clar câte nominalizări din totalul de aproape 50 aflate în așteptare  vor fi confirmate înainte ca lucrările ceui de-al 113-lea Congres să se încheie. Diplomații care nu primesc o confirmare până la acel moment vor trebui re-nominalizați și trecuți prin filtrul comisiilor de specialitate în următorul Congres.

Republicanii, care au câștigat luna aceasta majoritatea în ambele Camere ale Congresului, au îngreunat procesul de confirmare, motivând că Obama nu a ales diplomați de carieră, ci candidați care au legături politice cu Washingtonul. Republicanii s-au opus ca aprobările diplomaților să fie făcute în bloc și nu unul câte unul.

EXCLUSIV. Gitenstein pierde pariul. Decizie importantă în Senatul SUA

La 21 septembrie, la presiunile Departamentului de Stat, enatul Statelor Unite ale Americii a confirmat numirea a 13 ambasadori americani, însă niciunul nu s-a instalat la București.

Fostul ministru de Externe Titus Corlățean declara, la 5 noiembrie, pentru DC News, că procesul numirii unui ambasador american în România va fi reluat după alegerile legislative din SUA.

"Chestiunea ambasadorului va fi relansată, sper, pentru finalizarea procedurii după aceste alegeri. În așteptare sunt 60 de numiri de ambasadori, 39 fiind ambasadori de carieră propuși, din datele pe care le avem noi, sunt vreo patru state NATO, între care România și Norvegia, care așteaptă numirea unui ambasador. Dincolo de ce s-a mai vehiculat în spațiul public pot să vă spun că de-a lungul timpului au fost câteva nominalizări, propuneri inițiale care n-au avansat în plan intern din anumite considerente. În clipa de față, noi nu avem o notificare inițială prin definitivarea acestei propuneri. Atunci când o vom avea, în procedurile interne destul de complicate între administrația americană și Congres, atunci evident că vom saluta cu bucurie și mare interes", spunea Corlățean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel