Lege nouă: închisoare până la 3 ani dacă distribui, pe telefon sau laptop, anumite mesaje foto / video

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Sâmbăta trecută a intrat în vigoare Legea nr. 171/2023 care a modificat Codul Penal: dacă se transmite altuia ori se distribuie către public imaginea intimă a unei persoane majore fără voia ei, fapta se numeşte „violarea vieţii private” (art. 226) şi pedeapsa este închisoare 6 luni-3 ani sau amendă 1.800-150.000 lei.

„Legea arată că „imaginea intimă” se referă la persoana nud, care:

își expune total sau parțial organele genitale, anusul sau zona pubiană sau, în cazul femeilor, și sânii, orieste implicată într-un raport sexual sau act sexual.

Pentru ca autorul să fie sancţionat, este nevoie ca victima însăşi să depună o plângere la poliţie/parchet în maxim 3 luni de la comiterea faptei.

De reţinut:

Nu are importanţă că imaginea a fost obţinută cu acord (de exemplu, când autorul şi victima erau prieteni sau iubiţi) sau pe ascuns;

Acordul pentru fotografiere/filmare nu înseamnă şi acord pentru publicare – de altfel, art. 73 din Codul civil prevede în mod clar că numai persoana în cauză decide cum anume este folosit chipul său;

Nu are importanţă că imaginea a fost afişată pe zidul unei clădiri, publicată într-un ziar ori la TV sau postată pe un cont de socializare, ori că a fost trimisă într-un plic sau ataşată ca mesaj electronic, ori că a fost dată unei persoane sau mai multora;

Dacă imaginea e captată pentru a fi trimisă la organele legii să dovedească comiterea unei infracţiuni, autorul nu va fi pedepsit;

Această nouă lege are în vedere doar imaginile cu persoane majore. Dacă cel din fotografie sau filmuleţ este minor, este vorba de o altă faptă aflată deja Codul penal: pornografie infantilă (art. 374), sancţionată cu închisoare 1-5 ani.

Publicarea unei astfel de poze intime fără acord ar genera victimei teamă şi ar expune-o la hărţuire, şantaj, umilire publică, pierderea locului de muncă. Desigur, dacă publicarea este însoţită şi de şantajarea victimei, se vor reţine două infracţiuni.

După cum reiese din expunerea de motive care însoţeşte legea, la dezbaterea organizată de iniţiatorii ei cu ONG-urile, a participat şi asociaţia VeDem Just”, a transmis VeDem Just.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel