Kovesi, CONTRAZISĂ de o DECIZIE CEDO

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, marți, la CSM, că nu există nicio condamnare la CEDO pe dosarele instrumentate după 2013, deci nu i se poate imputa acest motiv de către ministrul Justiției, Tudorel Toader. 

O decizie a CEDO o contrazice pe șefa DNA. CEDO a constatat, cu unanimitate, încălcarea articolului 3 din CEDO, care prevede că "nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante". 

CEDO arată în decizia în ceea ce privește cazul Emanuela Elena Pendiuc împotriva României că reclamanta a fost chemată la DNA în 29 septembrie 2014 pentru a fi audiată ca martor în dosarul în care tatăl său era acuzat de abuz în serviciu și luare de mită. Tatăl său era primar în Pitești și membrul partidului care forma Guvernul României. 

Procedura de la DNA, invocată

Din 4 septembrie, ei i se prescrisese un medicament pentru a evita un avort spontan, ce i-a fost recomandat să fie luat de două ori pe zi. Ședința de audiere a fost programată în 31 octombrie. În respectiva zi, Elena Pendiuc avea complicații cu sarcina și a fost la spital, unde i s-a recomandat să continue tratamentul și să se odihnească. Când s-a întors de la spital, doi polițiști i-au arătat un mandat de aducere și au dus-o la DNA. Reclamanta i-a informat pe cei doi despre starea sa de sănătate, cât și cu privire la tratament și reacțiile adverse. În 6 noiembrie, mai mulți polițiști au luat-o de la domiciliu și au condus-o la sediul DNA. A fost lăsată să aștepte în hol timp de șase ore de către procurorul de caz. Ea a fost nevoită să stea în picioare și nu a avut acces la apă. După opt ore i s-a luat declarația. În aceeași zi, a fost informată că s-a început urmărirea penală pe numele ei, fiind acuzată de complicitate la faptele de care era acuzat tatăl ei. O oră mai târziu, în aceeași zi, ea a fost reținută pentru 24 de ore. Tribunalul București a respins, a doua zi, cererea de arestare preventivă. 

Elena Pendiuc a susținut la CEDO că, atât timp cât a fost reținută, medicii centrului de detenție au refuzat să-i ofere tratamentul pentru sarcină. Până a doua zi nu a primit mâncare, iar a doua zi nu era conformă cu starea sa de sănătate.

Acuzații la CEDO despre situația din centrul de detenție

În decizia CEDO, se mai arată că "aceasta a fost deținută într-o celulă de 5 metri pătrați împreună cu alte trei persoane care erau fumătoare, deși aceasta informase autoritățile că era nefumătoare și că fumul de țigară era dăunător pentru starea ei. În celulă era frig și a fost forțată să doarmă într-un pat care avea doar o saltea, fără plapumă și fără lenjerie de pat. Celula era dotată cu o chiuvetă și o toaletă turcească. Toaleta era separată de restul celulei printr-o perdea și era acoperită cu un dispozitiv de plastic pentru a împiedica șobolanii să intre în celulă. Un duș era montat deasupra toaletei și era, de asemenea, utilizat pentru a trage apa la WC. Nu a avut acces la apă caldă în timpul detenției sale, iar apa rece de la chiuvetă era insalubră și nu ar fi putut fi folosită pentru băut. Mai mult decât atât, i s-au permis numai treizeci de minute de exerciții în aer liber în același timp cu alte trei persoane reținute cu ea într-o curte de 6 sau 7 metri pătrați, cu ziduri înalte de 3 metri și acoperite de un grătar metalic. Celelalte trei persoane din curte au fumat în mod constant, iar curtea era plină de fum de țigară deoarece aerul curat nu putea intra în curte din cauza pereților laterali foarte înalți."

[citeste si]

CEDO i-a dat dreptate Elenei Pendiuc și a condamnat România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel