Secretarul american de Stat John Kerry, aflat într-o vizită oficială la Sofia, a sugerat că nu se întrevede niciun progres în procesul de includere a Bulgariei în programul Visa Waiver.
Programul Visa Waiver este "foarte specific" și necesită îndeplinirea "anumitor criterii", inclusiv o rată de refuz a solicitărilor pentru viză mai mică de 3%, în comparație cu 15%, cât a avut Bulgaria în 2014, a arătat Joh Kerry. Înaltul oficial american a arătat că Statele Unite sunt dispuse să lucreze în continuare la această chestiune, conform novinite.com.
În septembrie anul trecut, asistentul adjunct al lui John Kerry, Hoyt Yee, declara că, în cazul României, rata de refuz a solicitărilor de viză pentru SUA nu va scădea probabil sub 3% în 2014.
"Statele Unite împărtăşesc obiectivul României de a fi inclusă în Programul Visa Waiver. Lucrăm îndeaproape cu autorităţile voastre guvernamentale şi încercăm să creştem şansele pentru ca acest lucru să se întâmple", declara, la Bucureşti, Hoyt Yee, întrebat care sunt paşii următori în vederea intrării României în acest program.
Hoyt Yee a reamintit că există o serie de acorduri care trebuie încheiate şi semnate înainte ca o ţară să poată intra în Programul Visa Waiver, precum şi "criterii obiective pe care o ţară trebuie să le îndeplinească pentru a intra în program".
SUA: Vom ajuta Bulgaria să reducă dependența energetică de Rusia
Într-o confeirnță comună de presă cu premierul bulgar Boiko Borisov, Kerry a mai declarat că Statele Unite vor trimite un expert în energie care să lucreze cu ministrul bulgar de resort, după ce proiectul South Stream a fost anulat.
Șeful diplomației americane a arătat că va încerca să asigure alocarea de fonduri UE pentru interconectorul Bulgaria-Grecia.
John Kerry a avertizat că lupta împotriva corupției în Bulgaria este crucială pentru îmbunătățirea climatului investițional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu