Profesorii pot să folosească potenţialul pedagogic al jocurilor video pentru a-i determina pe elevi să învețe mai ușor o limbă străină.
'Assassin's Creed', 'Final Fantasy' sau 'Sims', noi profesori de limbi străine? În Franţa ca şi peste Atlantic, profesorii folosesc potenţialul pedagogic al jocurilor video pentru a-şi surprinde şi motiva elevii, relatează vineri AFP. În clasă, îmi aduc consola şi îi cer voluntari care să joace Assassin's Creed. Ceilalţi elevi participă dând instrucţiuni în italiană', a declarat Simone Bregni, care predă italiana la Universitatea din St. Louis, Missouri.
Această metodă îi permite, de exemplu, să introducă învăţarea imperativului în primele săptămâni ale cursului intensiv bazat pe cunoscutul joc al Ubisoft. 'Încep cu metodele de învăţare clasice. Apoi, se extinde la ceea ce s-a învăţat prin utilizarea jocurilor video', a adăugat acest cadru universitar, el însuşi un gamer. Potrivit acestuia, elevii săi obţin rezultate cu 10% mai bune atunci când folosesc acest instrument. 'Jump', 'Start', 'Game over' ... Tinerii nu s-au aşteptat ca jocurile video să ajungă în clasă pentru a le folosi şi pentru a se familiariza cu limba engleză: 'în Europa, gamerii vechi au început să joace când nu exista traducere în limba lor', a afirmat Laura Gutierrez, traducătoare şi fondatoare a unei companii de traduceri pentru jocuri video.
Greşeala nu este stigmatizantă
Dar, din perspectiva cadrelor didactice, popularitatea jocurilor video - ponderea economică a sectorului o depăşeşte pe cea a filmului - şi versiunile traduse în mai multe limbi sunt materiale de curs la fel de legitime ca melodiile sau extrasele din film deja frecvent utilizate în predarea limbilor străine. Un joc video poate motiva mai mult decât o lecţie, a subliniat Laurence Schmoll, profesor de limba franceză ca limbă străină (FLE) şi cercetător în predarea limbilor străine la Universitatea din Strasbourg, care utilizează de asemenea această metodă.
'Caracterul ficţional face posibilă uitarea anxietăţii învăţării (...) Jocul pe care elevii îl consideră într-adevăr ca un joc şi nu ca un exerciţiu', a spus Laurence Schmoll, care foloseşte mai mulţi voluntari pentru jocurile comerciale cu buget ridicat decât firmele de software specializate în învăţarea limbilor străine. În joc, 'greşeala nu este stigmatizantă. Este doar o invitaţie pentru a începe din nou ', a explicat Alexis Hassler, un tânăr profesor din cadrul FLE, pentru care este esenţial ca profesorul să fie implicat,' să inventeze o poveste în jurul acestei experienţe '.
Parteneriat cu o televiziune
Pentru cercetătorul american Jonathon Reinhardt, 'câteva principii-cheie ale unui joc bine conceput (...) îşi găsesc echivalentul în predarea unei a doua limbi'. 'De exemplu, interacţiunea, crucială în învăţarea unei noi limbi, este, de asemenea, esenţială pentru experienţa jucătorului', la fel ca şi 'urmărirea obiectivelor', 'dialogurile în context' şi 'prezenţa sistemelor de evaluare (feedback)', a scris Jonathon Reinhardt într-un articol publicat în 2017. Chiar şi într-o aplicaţie specializată în învăţarea limbilor ca Duolingo, 'mecanismele centrale' folosite sunt cele ale multor jocuri, a afirmat purtătorul de cuvânt al companiei Sam Dalsimer: 'Jucăm, câştigăm puncte, le cheltuim jucând din nou'.
Pentru a promova în continuare partea educaţională a jocurilor video, gigantul francez de divertisment Ubisoft a format un parteneriat cu canalul TV5 Monde care include postarea de fişe de exerciţiu pentru a preda limba franceză elevilor străini, începând cu extrase din 'Assassin's Creed'. Chiar şi aşa, spune vicepreşedintele Ubisoft, Deborah Papiernik, 'nu suntem aici pentru a înlocui profesorii.
Vezi și: Poezia mărturie din temnița comunistă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu