EXCLUSIV  Ion Iliescu îşi face partid? Claudiu Iordache, anunţ după demiterea sa de la IRRD

Timişoreanul revoluţionar Claudiu Iordache, cel care a fost până pe 30 aprilie 2018 Directorul general al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), a reacţionat imediat denunţând o acţiune "amintind de procesele staliniste despre care am aflat din cărţile de istorie".

Aşa cum DC News anunţa în premieră în seara de 30 aprilie, directorul general al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, Claudiu Iordache, a fost demis de către Colegiul Național al IRRD, iar în locul lui a fost numit Gelu Voican Voiculescu.

Claudiu Iordache a declarat pentru DC News

"A fost o acțiune de forță care mi-a amintit de procesele staliniste despre care am aflat din cărțile de istorie! Avea să mi se voteze demiterea fără a-mi fi prezentat nici un singur motiv legal, fundamentat, care să explice decizia! După o discuție pe care Răzvan Theodorescu a purtat-o la telefon, în Sala de Consiliu, cu președintele Ion Iliescu, și în care Ion Iliescu a cerut limpede demiterea mea, Grupul de București, majoritar în Colegiu, a votat demiterea mea, și am fost uluit să constat că membrii Grupului de Timișoara, cu excepția lui Ioan Savu, au votat alături de Grupul de București pentru demiterea mea! Au votat împotriva demiterii mele Ioan Savu și Petre Roman. Câteva minute mai târziu l-au numit director general al IRRD pe Voican Voiculescu."

Totodată, revoluţionarul a postat un mesaj şi pe blogul său, intitulat "După ce au confiscat Revoluția în Decembrie 1989, astăzi confiscă Institutul Revoluției Române!"

"Astăzi, 30 martie 2018, la ordinul președintelui Ion Iliescu, membrii Colegiului Național al IRRD au hotărât, după o formulă amintind de NKVD-ul sovietic, demiterea lui Claudiu Iordache de la conducerea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și numirea lui Gelu Voican Voiculescu! A existat un scop nici măcar ascuns: încercarea de a acapara resursele, sediul și activitatea de cercetare a IRRD pentru a le pune la dispoziția unei Asociații „Revoluția 30", ce ar urmă, în anul aniversar 2019, să facă trecerea spre un partid al "foștilor" din jurul președintelui Iliescu!", precizează fostul director al IRR.

"Am căutat continuu să nu permit deriva unui Institut de cercetare istorică înspre o oficină politică! Această coabitare s-a frânt atunci când istoricul Constantin Corneanu, angajat al Institutului, a scris într-o carte a sa: „Ion Iliescu, liderul Revoluției Române!" L-am întrebat dacă nu cumva își compromite cercetarea, știindu-se că Ion Iliescu nu a fost la Timișoara în 16 decembrie, nu a fost în 17 decembrie, nu a fost în 20 decembrie, nu a fost în 21 decembrie la Lugoj, la Arad, la Cluj, la Sibiu, la Brașov, la București... Din acel moment Grupul de București: Emil Cuteanu, Cazimir Ionescu, Eugenia Iorga, Răzvan Theodorescu, a făcut eforturi brutale să mă constrângă să părăsesc Institutul. Au reușit astăzi, 30 martie 2018, cu susținerea neașteptată a membrilor Colegiului Național din Grupul de Timișoara, foștii mei „camarazi" Adrian Sanda, Emil Vlădesan – cu excepția lui Ioan Savu!

Urmare a celor întâmplate am trimis înspre Președintele României, dl Klaus Iohannis, o Scrisoare prin care i-am solicitat intervenția pentru verificarea meritelor reale ale membrilor Colegiului Național IRRD în Revoluția din Decembrie 1989, întrucât mulți dintre ei sunt implicați în procese penale: Dosarul Revoluției, Dosarul Mineriadei 13-13 iunie 1990, ori au certificat de colaborator al Securității eliberat de CNSAS!", este mesajul revoluţionarului timişorean.

Proiectul Asociaţia Revoluţia 30

El ne-a mai declarat că "Dacă Asociația se va transformă sau nu în partid politic, vom vedea! Se află în posesia mea un proiect intitulat Asociația Revoluția 30, care își propune ca această asociație să aibă acces la logistică și bugetul IRRD și să-i preia prerogativele, fără însă a continuă proiectele de cercetare! Vă pot pune la dispoziție un citat din Preambulul proiectului acestei Asociații:

"În general, cred că IRRD trebuie să treacă de la faza contemplării și cercetării la faza acțiunii și implicării! Nimeni - în etapă actuală, în care cătușele sunt la ușă - nu mai are nevoie de cărți și studii savante despre adevărul istoric - s-au scris atâtea și iată unde am ajuns, la procesul penal împotriva liderilor Revoluției! Acum e nevoie de o altă abordare - ofensivă, implicată, combativă!"

Conform lui Iordache, citatul de mai sus este din Preambulul care însoțește Statutul și Obiectivele Asociației Revoluția 30, "acte ce au fost puse în discuția Colegiului Național de acum o lună, dar luându-se act de opoziția mea au retras de pe ordinea de zi discuția. De aici puteți înțelege motivul principal pentru care am fost demis: în cei 12 ani în care am condus Institutul Revoluției am respectat cu strictețe legalitatea și menirea unui Institut de Cercetare dedicat Revoluției Române! Nu am permis ingerințe de nici un tip, nu am acceptat să fiu condiționat să scriu istoria altfel decât a fost, și am refuzat orice încercare de interpretare a Revoluției din Decembrie 1989 drept lovitură de stat - mai mult, am dovedit prin toată opera de cercetare a Institutului (80 de titluri de carte, 72 de caiete, alte publicații) că Revoluția a fost Revoluție, și nu a unei persoane, ori a unor persoane sau grupuri, ci a generației noastre! Am respins ideea că Ion Iliescu este liderul Revoluției - rezultatul acestei atitudini l-am văzut astăzi! Mi s-a cerut asocierea IRRD cu această Asociație Revoluția 30, am refuzat. Am fost demis de la conducerea IRRD." sunt declaraţiile lui Claudiu Iordache pentru DC News, ce ne-a mai precizat că va urca pe blogul personal toate documentele despre care a vorbit.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel