Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2021 pentru modificarea art. 15 alin. (4) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, precum şi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.
Potrivit legii, 'toate actele administrative cu caracter normativ, inclusiv hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I şi pot fi atacate de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, cu acţiune în anulare la instanţa competentă, atât pentru motive de nelegalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de 5 zile de la data publicării actului administrativ'.
'Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă reprezintă şi apără drepturile şi interesele legitime ale Comitetului Naţional în faţa instanţelor de judecată şi a altor organe de justiţie, în cauzele în care Comitetul Naţional este parte şi exercită căi de atac sau orice mijloace legale de apărare.'
'În aceste cauze, renunţarea la judecată sau la calea de atac se aprobă prin notă, la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, de preşedintele Comitetului Naţional sau de persoana desemnată prin decizia acestuia. Cheltuielile de judecată derivate din acţiuni în reprezentarea intereselor statului se achită din bugetul Ministerului Afacerilor Interne', prevede legea.
Textul mai stipulează că hotărârile CNSU cu caracter normativ se publică de îndată în Monitorul Oficial al României, Partea I. Prin excepţie, în situaţii deosebite care nu suferă întârziere, când nu poate fi realizat fluxul de publicare în Monitorul Oficial, hotărârile cu caracter normativ se aplică, de îndată, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, imediat ce acest lucru este posibil.
Situaţiile deosebite care nu suferă întârziere, precum şi aplicarea de îndată sunt consemnate în cuprinsul hotărârii Comitetului Naţional, mai stabileşte legea. Hotărârile CNSU pot fi atacate în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News