Încep marile proiecte: Hidrocentrala Tarnița și cablul submarin către Turcia

Hidrocentrală
Hidrocentrală

Departamentul pentru Energie din cadrul Guvernului, condus de ministrul Constantin Niță, a găsit soluția pentru punerea pe picioare a două proiecte energetice esențiale pentru România: Hidrocentrala cu Acumulare prin Pompaj Tarnița-Lăpuștești și Cablul de interconectare submarin 400Kv România-Turcia. Potrivit

Pentru compania de proiect Hidro Tarnița trebuie să contribuie în acest an șase companii: CE Hunedoara, Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz și CE Oltenia - cu câte două milioane de euro.

Pentru înființarea companiei de proiect privind cablul submarin România-Turcia trebuie să se implice șapte companii - Transelectrica, CE Hunedoara, Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz și CE Oltenia - tot cu câte două milioane de euro.

Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești

Potrivit site-ului dedicat, construcția centralei de la Tarnița-Lăpuștești înseamnă o investiție green-field în jur de 1,164 miliarde Euro (fără TVA).

Realizarea hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești va duce la îmbunătățirea regimului de funcționare al reactoarelor nuclearelectrice de la Cernavodă, al termocentralelor pe combustibili fosili și al celor în cogenerare. Totodată, hidrocentrala va putea să asigure reglajul sistemului, rezerva de avarie de scurtă durată și condițiile optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 2.000 MW în centralele eoliene, conform wikipedia.

Cifre cheie: • În jur de 1,164 miliarde euro - investiția totală estimată; • 1.000 MW - capacitate instalată; • 4 hidroagregate turbine-pompă de câte 250 MW/fiecare - varianta de echipare; • 10 milioane metri cubi apă – capacitatea bazinului superior; • Între 5 și 8 ani - durata estimată a construcției; • Vor fi create peste 4.000 de locuri de muncă.

Cablul submarin România-Turcia

Cablul de interconectare submarin România-Turcia ar ajuta cele două țări să profite de prețul mai scăzut al energiei dintr-una din zone. Lungimea cablului va fi de aproximativ 400 kilometri. Studiile de sistem ale reţelelor electrice din Romania şi Turcia au arătat că nu există problemă pentru a importa sau exporta peste 1.000 MW din şi în ambele ţări, scrie romanialibera.ro.

Transelectrica estimează că investiţia totală pentru cablul de 800 MW se va ridica Ia 519 milioane euro, motorul principal pentru decizia de investiţie în linia comercială constând în diferenţele din preţul electricităţii dintre cele două ţări. Profiturile proprietarului liniei comerciale vor fi generate din această diferenţă, când energia electrică circulă de pe piaţa cu preţ redus spre piaţa cu preţ ridicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel