Încălzirea globală. Emisiile de metan au fost puternic subestimate

Probabil că astfel de surprize vor mai exista
Probabil că astfel de surprize vor mai exista

Emisiile de metan degajate de sectorul energetic sunt în mare măsură subestimate în declarațiile oficiale, a avertizat Agenția Internațională pentru Energie (AIE), care a îndemnat la acțiuni ferme împotriva acestui puternic gaz cu efect de seră pentru a combate schimbările climatice.

Potrivit raportului Global Methane Tracker 2022 elaborat de AIE, emisiile de metan din sectoarele petrolului, gazelor și cărbunelui sunt din nou în creștere, cu un salt de 5% în 2021. În plus, ele sunt, de asemenea, cu aproximativ 70% mai mari decât cifrele prezentate de statele lumii, susține agenția, solicitând "mai multă transparență" și "măsuri mai ferme și imediate".

Metanul generează aproximativ 30% din încălzirea globală. Durata sa de viață în atmosferă este mai scurtă (aproximativ zece ani) decât cea a CO2, dar puterea de încălzire este mult mai mare: "reducerea emisiilor de metan ar avea, prin urmare, un efect rapid în lupta împotriva încălzirii globale", susține AIE.

Sectorul combustibililor fosili emite aproximativ 40% din metanul legat de activitățile umane

Dacă până în 2021 toate emisiile de metan generate de operațiunile din acest sector ar fi putut fi recuperate și apoi vândute, piața ar fi beneficiat de 180 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în plus. Această cantitate este echivalentă cu tot gazul necesar pentru sectorul energetic european și mai mult decât suficientă pentru a atenua actuala criză energetică, scriu autorii raportului AIE.

Raportul anual, care se bazează în special pe date obținute din satelit  care sunt tot mai sofisticate și complexe, include pentru prima dată emisiile pe țări legate de minele de cărbune și de bioenergie. Anul trecut s-au înregistrat "emisii semnificative" în Texas și în unele părți ale Asiei Centrale, Turkmenistanul generând singur o treime din episoadele mari reperate prin satelit în 2021.

Și nu sunt acoperite toate zonele

În schimb, au fost detectate relativ puține emisii majore de la marile câmpurile petroliere și de gaze on-shore din Orientul Mijlociu, adaugă raportul. Cu toate acestea, acoperirea prin satelit trebuie încă îmbunătățită, pentru că nu cuprinde, spre exemplu, regiunile ecuatoriale, zonele offshore sau vaste teritorii din Rusia. Dacă ar exista și date corecte din aceste zone, este posibil să fie nevoie de o nouă revizuire a calculelor și nu se știe în ce direcție. 

În raport publicat miercuri, ONU atrage, pe de altă parte, atenția că țările lumii nu sunt pregătite să facă față unor incendii extreme precum cele care au devastat Australia în 2019-2020, evenimente devastatoare întreținute de încălzirea globală și care vor crește atât ca număr, cât și ca intensitate.

Din Australia până în California și Arctica, imaginile cu incendii spectaculoase care fac scrum păduri și case au dominat presa în ultimii ani. Și nu este decât începutul, avertizează un raport publicat de UN Environment și GRID-Arendal Centre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel