EXCLUSIV  Gheorghe Gheorghiu Dej, cinci decenii de la moartea dictatorului

În urmă cu 52 de ani, pe data de 19 martie se stingea din viață primul dictator comunist român, Gheorghe Gheorghiu Dej.

Gheorghe Gheorghiu Dej făcea parte din tabăra ilegalistă a comuniștilor, mai cu seamă, cei care, în frunte cu el au înfundat pușcariile în scop ideologic în anii în care Partidul Comunist din România fusese interzis de legea Mârzesc (1924).

Dej a fost reprezentantul regimului stalinist în România, sub dictatura sa fiind legitimate așa numitele ”procese staliniste”, simulacre de procese soldate cu execuții politice.

În exclusivitate pentru DC News, Marius Marinescu consideră că: ”a fost o perioadă de declin. Cu plusuri și minusuri. Dej a condus în perioada bolșevică, o perioadă neagră în istoria noastră, cu naționalizarea din 1948, apoi colectivizarea care a urmat. A avut meritul că a încercat și l-a convins pe Hrusciov să retragă trupele ruse din țară în 1958, având o conjunctură favorabilă după ce a murit Stalin. Noi eram singurul stat socialist care nu a mai avut pe teritoriul său trupe rusești.”

Fostul senator a propus și un exercițiu de imaginație, întrebându-se ce s-ar fi întâmplat dacă la moartea lui Dej puterea nu ar fi fost preluată de către Ceaușescu ci s-ar fi instaurat un regim democrat, analizând perioada ceaușistă și cea postdecembristă.

”Pe timpul lui Ceaușescu s-au construit 4 milioane de apartamente, peste 3.000 de întreprinderi mari, s-a construit metroul, Casa Poporului (1986), Transfăgărășanul, Centrala de la Cernavodă, Canalul Dunăre-Marea Neagră, Porțile de Fier 1 și 2 (1972 și 1984). După 1990 din 3.000 de întreprinderi nu știu dacă au mai rămas 10%, multe fiind privatizate fraudulos. Curtea de Conturi anunță anual că se fură prin achziții publice și prin restituiri frauduloase de păduri dispar miliarde de euro”, a conchis Marius Marinescu, care criticat perioada comunistă, dar și cea a ”capitalismului sălbatic”.

”Desigur, existau locuri de muncă, astăzi sunt peste 3 milioane de oameni fără locuri de muncă, dar și atunci erau lucruri de neacceptat precum modul dictatorial de conducere, imposibilitatea deplasărilor în străinătate, cenzura sau alte neajunsuri”, a conchis Marius Marinescu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel