Fructul bogat în vitamina C care scade tensiunea arterială și ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepik
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepik

Kiwi este o sursă bogată de vitamine ce pot contribui la menținerea sănătății inimii și a sistemului digestiv. De asemenea, conține minerale, compuși vegetali importanți, are un gust dulce, este ușor de consumat și foarte hrănitor. În plus, oferă câteva beneficii remarcabile pentru sănătate.

Kiwi este un fruct originar din munții și versanții din sud-vestul Chinei. Acum este cultivat în multe alte zone ale lumii, inclusiv în Noua Zeelandă, care este unul dintre cei mai mari producători ai acestui fruct. Kiwi este, de asemenea, cultivat în multe alte părți ale lumii, inclusiv în Statele Unite.

Kiwi a fost adus prima dată în Noua Zeelandă în 1904 de o învățătoare numită Isabel Fraser, care a adus semințe de kiwi cu ea acasă după ce a călătorit prin China. Cunoscut inițial sub numele de merișor chinezesc, kiwi a primit numele "kiwi" de la exportatorii de fructe din Noua Zeelandă după păsările kiwi fără aripi, endemice în Noua Zeelandă.

Botanic, kiwi este clasificat drept fruct de pădure.

Fructul este extrem de bogat în vitamina C, 100 grame de kiwi furnizând peste 80% din necesarul zilnic mediu de vitamina C. Ea acționează ca un antioxidant puternic în organism, protejând celulele împotriva deteriorării oxidative. De asemenea, este implicată în funcția imunitară, iar organismul o necesită pentru a produce colagen și neurotransmițători.

În plus, kiwi conține potasiu, cupru, vitamina K, acid folic și vitamina E, un nutrient solubil în grăsimi care are efecte antioxidante și joacă un rol important în sănătatea imunitară.

Kiwi are un conținut scăzut de calorii, proteină și grăsimi, și este o sursă bună de fibre.

2. Sursă foto... (kiwi-fruit_83140400.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @rsooll

Beneficii 

Sursă excelentă de compuși benefici

În plus față de conținutul de substanțe antioxidante precum vitamina C și vitamina E, kiwi reprezintă o sursă excelentă de compuși din plante cu efecte antioxidante și antiinflamatorii în organism.

De exemplu, kiwi conține carotenoizi, care au proprietăți benefice pentru sănătate. Acești compuși includ:

  • luteină
  • zeaxantină
  • beta-caroten

Studiile arată că dietele bogate în carotenoizi pot ajuta la protejarea împotriva anumitor afecțiuni de sănătate, inclusiv boala de inimă.

Potrivit unui studiu, un aport alimentar mai mare și concentrații mai mari de carotenoizi, vitamina C și vitamina E în sânge au fost asociate cu un risc mai scăzut de boală cardiacă, cancer și deces din toate cauzele.

Kiwi este bogat în toți acești nutrienți.

Poate aduce beneficii sănătății inimii

Potrivit studiilor, consumul de kiwi poate contribui la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, inclusiv tensiunea arterială crescută.

Un studiu a investigat efectele consumului de kiwi sau mere la 118 persoane cu tensiune arterială normală sau ușoară. Cei care au consumat trei kiwi pe zi timp de 8 săptămâni au avut o tensiune arterială mai mică la sfârșitul intervenției în comparație cu cei care au mâncat un măr pe zi.

În plus, unele studii au arătat că acest fruct poate ajuta la reducerea colesterolului total și a trigliceridelor și poate crește colesterolul HDL (bun) protector al inimii.

Este important de menționat că adăugarea oricărui fruct proaspăt sau congelat în dieta ta, nu doar kiwi, poate aduce beneficii sănătății inimii. Cu toate acestea, consumul de kiwi este o modalitate delicioasă de a avea grijă de inima ta.

3. Sursă foto... (fresh-kiwi-fruit-bowl-wooden-background_52279600.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @opatsuvi

Beneficii pentru sănătatea digestivă

Kiwi conține atât fibre insolubile, cât și solubile. Studiile arată că fructul conține aproximativ o treime de fibre solubile și două treimi de fibre insolubile.

Fibra solubilă găsită în kiwi poate aduce beneficii reglării glicemiei și sănătății inimii, ajutând totodată la susținerea bacteriilor sănătoase din intestine, în timp ce fibra insolubilă găsită în fruct poate contribui la menținerea regulată a mișcărilor intestinale.

Fibra din kiwi poate reține apă și poate umfla mai mult decât alte tipuri de fibre, precum fibrele de mere și tărâțele de grâu, ceea ce înseamnă că este o alegere bună pentru îmbunătățirea consistenței scaunelor și scurtarea timpului de tranzit al alimentelor prin sistemul digestiv.

Datorită acestor calități, kiwi poate fi o alegere bună pentru persoanele care suferă de constipație.

Excelentă sursă de vitamina C

Kiwi este extrem de bogat în vitamina C, un nutrient care ajută la protejarea celulelor tale împotriva deteriorării oxidative și îndeplinește multe alte roluri importante în organism.

Conform studiilor, consumul de kiwi poate ajuta la atingerea nivelurilor optime de vitamina C în sânge.

Un studiu din 2012, la 15 bărbați cu niveluri scăzute de vitamina C, a demonstrat că un kiwi consumat zilnic timp de 6 săptămâni a fost suficient pentru atingerea nivelurilor "sănătoase" de vitamina C, în timp ce consumul a două fructe kiwi pe zi a dus la atingerea nivelului maxim de vitamina C. 

Menținerea nivelurilor optime de vitamina C este crucială pentru funcționarea sistemului imunitar, potrivit Healthline.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel