Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), Gheorghe Florea, a declarat, vineri, că se produce un declin sistematic al secretului profesional al avocaţilor.
Gheorghe Florea a spus că rolul avocatului este să ajute clientul să i se facă dreptate şi că 'secretul profesional subzistă doar în limitele dreptăţii'.
'Există o mărire şi o decădere a secretului profesional al avocaţilor. Există o reinterpretare contemporană a acestui principiu, în contextul unui spectacol judiciar care se desfăşoară pe întreg mapamondul, România nefiind exclusă din gama celor care s-au angajat într-o dispută publică privind limitele secretului profesional al avocaţilor. Asistăm la un declin sistematic al secretului profesional. Cauzele sunt multiple. Există o legislaţie agresivă împotriva crimei organizate, a spălării banilor, a terorismului. Există o cerere şi ofertă de servicii profesionale integrate, care presupune prestaţii profesionale ale unor profesionişti din domenii diferite, astfel încât aria de acoperire a secretului profesional al avocatului în produsul final al conlucrării interprofesionale este adeseori estompată de alte reguli ce guvernează partenerii integraţi serviciului profesional. Există o tehnologie a informaţiei care permite supraveghere electronică în masă şi care permite scurgeri de informaţii', a spus Florea, cu prilejul Congresului Avocaţilor.
Publicitatea excesivă a dosarelor penale
El a făcut referire şi la publicitatea excesivă a dosarelor penale, ieşirea în lumina reflectoarelor a organelor de anchetă, minimalizarea de către autorităţi a rolului avocatului, care e redus adesea, prin stigmatizări incorecte, la calitatea de complice al clientului în manipularea justiţiei.
'Astfel de proceduri şi astfel de cauze induc publicului percepţia că scopul reglementării privind secretul profesional este acela de a se ascunde ilegalitatea şi nu de a garanta dreptul de apărare şi dreptul la un proces echitabil', a spus Florea. El a subliniat că secretul profesional subzistă doar în limitele dreptăţii. 'Trebuie să înţelegem, atât avocaţii, cât şi clienţii, că avocatul nu este şi nu poate fi un complice al clientului, în sensul de a participa la încălcarea legii sau la perpetuarea şi menţinerea încălcării legii. Repet, rolul avocatului e să ajute clientul să i se facă dreptate şi că secretul profesional subzistă doar în limitele dreptăţii', a spus Florea.
Nu poate susţine ilegalităţi
El a menţionat că fiecare avocat ar trebui să aibă reprezentarea că nu poate susţine ilegalităţi în consultanţa pe care o acordă.
'Este clar că fiecare avocat trebuie să fie conştient că, indiferent ce secrete ascunde sub pretextul secretului profesional, la un moment dat va fi deconspirat, noţiune care aduce uneori fiori pe şira spinării a unora dintre noi. Scurgerile de informaţii în epoca tehnologiei nu pot fi blocate de niciun fel de legi. Astfel de consultanţă nu este protejată de secretul profesional. Este clar că avocatul nu poate oferi consiliere pentru perpetuarea unor fapte în afara legii. Sunt în asemenea situaţii pasibili de pedeapsă ca şi clienţii lor. Este clar că e recomandabil ca avocaţii să nu mintă în faţa autorităţilor pentru a-şi apăra clienţii', a declarat Florea.
[citeste si]
El a subliniat că avocaţii trebuie să-şi apere clienţii pentru a se face dreptate, nu pentru a manipula instanţele şi nici pentru a fi lipsiţi de scrupule în scopul câştigării unui proces pentru a masca o ilegalitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News