Finlanda va exporta materiale de apărare în Turcia, în contextul cererii de aderare la NATO.
Finlanda a convenit, pentru prima dată în ultimii ani, să exporte materiale de apărare Turciei, conform unor relatări de miercuri din media finlandeze, preluate de DPA.
Dezvăluirea, apărute în ziarele Hufvudstadsbladet şi Helsingin Sanomat, survine într-un moment delicat pentru acest stat nordic, care, alături de Suedia, încearcă să obţină aderarea la NATO.
Turcia, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, a ameninţat că va bloca aderarea Suediei, în urma unui incident recent în care a fost ars un exemplar din Coran, cartea sfântă a islamului.
Guvernul finlandez a transmis marţi că, în cazul în care aplicaţia Suediei ar urma să fie blocată pe termen lung, ar putea fi nevoită să încerce o aderare la NATO singură.
Însă ministrul de Externe, Pekka Haavisto, a precizat că este încă prea devreme să se ia o poziţie în legătură cu acest subiect.
Conform relatărilor din presă, ministrul Apărării, Mikko Savola, a semnat un permis de livrare pentru 12.000 de tone de plăci de oţel de protecţie pentru vehicule blindate, produse de compania finlandeză Miilux, care a făcut solicitarea.
Agenţia finlandeză de ştiri STT a transmis că a primit confirmarea de la cercuri informate că licenţa de export a fost aprobată.
Şefa unui partid din guvernul de coaliţie, ministrul Educaţiei, Li Andersson, de la Alianţa de Stânga, a scris pe Twitter că această chestiune nu a fost discutată în cadrul guvernului.
Partidul său este împotriva exportului de material de apărare către ţări aflate în război sau care încalcă drepturile omului. Chiar dacă nu există un embargo, Finlanda şi Suedia nu au exportat, în practică, echipamente militare Turciei de când aceasta a invadat zonele controlate de kurzi în Siria în 2019, scrie Agerpres.
Finlanda ar trebui să ia în considerare opţiunea de a adera la NATO fără Suedia, a declarat pentru prima oară marţi ministrul ei de externe, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a exclus unda verde a Ankarei pentru candidatura suedeză, informează France Presse şi Reuters.
Aderarea comună a celor două ţări nordice rămâne "prima opţiune", dar "în mod evident trebuie să evaluăm situaţia, dacă s-a întâmplat ceva care înseamnă că pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe", a afirmat şeful diplomaţiei Pekka Haavisto la televiziunea publică YLE, judecând însă că este "prea devreme pentru a lua o poziţie".
Printre altele, Haavisto a spus că este nevoie de o pauză de câteva săptămâni în discuţiile dintre Finlanda, Suedia şi Turcia cu privire la planurile celor două ţări nordice de a se alătura alianţei militare NATO.
"Este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuţiile în trei şi să vedem unde suntem (...) după situaţia curentă, aşa că nu ar trebui să se tragă încă concluzii", a declarat el pentru Reuters într-un interviu telefonic.
"Cred că va fi o pauză de câteva săptămâni", a adăugat el.
Preşedintele Turciei a spus luni că Suedia nu ar trebui să se aştepte la sprijinul ţării sale pentru aderarea la NATO, după un protest lângă ambasada Turciei din Stockholm în weekend inclusiv arderea unei copii a Coranului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu