Fostul şef al SRI Alba, Ioan Tarnu, a fost audiat joi, timp de trei ore, de către membrii Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI.
În cadrul ședinței s-au prezentat materiale, probe, înscrisuri, CD-uri, documente care sunt declasificate şi la care comisia poate să aibă acces, potrivit preşedintelui Comisiei, Claudiu Manda.
"Ne-a explicat despre aspecte care au două componente. Pe de o parte, unele anchete forţate sau insistări de tot felul pentru a se face anumite anchete şi pe de altă parte informaţii pe care domnia sa le-a prezentat instituţiilor de rang superior, unde nu s-a întâmplat nimic, despre care spune că sunt de o gravitate foarte mare. Se vorbeşte de milioane, zeci de milioane de euro. Este în competenţa comisiei să verifice aceste aspecte. Au fost reţinute aceste aspecte, au fost întrebări lămuritoare din punctul meu de vedere şi din partea membrilor comisiei, în aşa fel încât să ne dăm seama despre ce este vorba", a precizat Manda, potrivit Agerpres.
Ascultări abuzive
Conform acestuia, Tarnu a afirmat că au existat "ascultări abuzive, dar nu a indicat neapărat SRI, de sute de numere de telefon".
"A mai spus despre o firmă care este în atenţia opiniei publice, o firmă de soft de care se ştia la nivelul anului 2010 şi a informat la acel moment despre diferite aspecte şi nu s-a luat nicio măsură la momentul respectiv şi a vorbit inclusiv de cazul domniei sale, de arestarea domniei sale, dând exemple în care persoane din conducerea SRI naţional i-ar fi spus: 'Predaţi cheile, predaţi ştampila şi mergeţi că urmează să fiţi arestat'. Spunea că ordonanţa de reţinere a fost dată la ora 17,00, dar la 9 şi 47 de minute apăruse deja în presă comunicatul că este reţinut şi urmează să fie arestat pentru 29 de zile. A fost un aspect pe care trebuie să-l înţelegem. Cum se întâmplă ca înainte să existe o soluţie a instanţei sau a procurorilor de caz să apară în mass-media aceste aspecte", a afirmat Claudiu Manda.
Întrebat cât de credibile sunt afirmaţiile lui Tarnu, Manda a spus că cei care ajung în faţa comisiei sunt răspunzători de declaraţiile pe care le fac.
"O să ne uităm tot timpul la afirmaţiile pe care le fac în faţa Comisiei, există şi bază legală. În condiţiile în care vin şi spun neadevăruri în cadrul comisiei sunt răspunzători cei care vin la această comisie", a mai precizat Manda.
La rândul său, Ioan Tarnu a precizat că a pus la dispoziţia Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI" date şi informaţii referitoare la anumite abuzuri şi practici comise în cadrul SRI".
"Comisia va fi în măsură să verifice aspectele şi să dispună măsuri eficiente, astfel încât activitatea viitoare a SRI să se desfăşoare într-un mod natural, într-un cadru legal şi în scopul şi interesele României, nu în interese de grup ori personal", a spus Tarnu.
Cât priveşte relaţia cu fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, Tarnu a spus că aceasta a fost "extrem" de negativă.
"Nu m-a acceptat niciodată în această calitate. Tot timpul m-a şicanat şi nu m-a sprijinit niciodată în nimic din ceea ce am derulat. Domnul Coldea, personal, m-a trimis la reţinere şi arestare", a spus Tarnu.
Fostul şef al SRI Alba, Ioan Tarnu, a fost condamnat în 2016 definitiv la trei ani cu suspendare, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu