Luni liderii PSD se vor reuni în cadrul Biroului Permanent Național, într-o ședință ce pare a fi ”Ziua Z” pentru dizidenții Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Cătălin Ivan.
Ședința BPN a PSD va avea loc, luni, de la ora 12.00, la sediul PSD din Kiseleff, întrunirea acestui for fiind prima după o lungă perioadă de vreme, timp în care au fost organizate mai multe ședințe CEx.
Este de așteptat ca în cadrul acestei ședințe să se ia o decizie clară privind statutul de membru de partid al celor care au criticat deschis politica lui Liviu Dragnea.
Într-o intervenție telefonică la Antena 3, în cadrul emisiunii moderate de Andreea Stroe, Ecaterina Andronescu a vorbit despre dizidenți. Ea a precizat că în cazul lui Cătălin Ivan decizia privind excluderea trebuie luată de organizația din care face parte. Codrin Ștefănescu a fost tranșant și a precizat că europarlamentarul nu mai este membru de partid, iar dacă este cazul se va desfința întreaga organizație din care face parte. Într-o situație oarecare identică se află și fostul premier Sorin Grindeanu care beneficiază de sprijinul unor primari din Timș.
În ceea ce-l privește pe Victor Ponta, situația pare mai complicată. PSD a luat hotărârea ca cine nu respectă decizia CEx la moțiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu este exclus automat din partid, iar Victor Ponta nu a respectat decizia. Ecaterina Antronescu nu a reușit să ofere un răspuns clar în ceea ce privește statutul lui Ponta, precizând că demiterea sa nu este formalizată și că probabil se va decide luni. Astfel, hotărârile de excludere din CEx urmează să fie formalizate de Biroul Permanent Național.
Strategia PSD pentru Victor Ponta
Nu este o decizie ușoară. Jurnalistul Val Vîlcu precizează că în cazul lui Victor Ponta ”judecata a fost că dacă e dat afară și își face partid sau se lipește de alții, înainte de algeri, în cazul în care făcea 5%, acei 5% erau din electoratul PSD-ului și voturile nu mai erau distribuite. Judecata a fost ca mai bine să-l lase pe Ponta să înjure din interior că până la urmă voturile rămân tot la partid, PRU (Partidul România Unită) nu face 5%, iar cele 3% de procente revin în majoritate PSD-ului, fiind un câștig.”
De această dată problema se pune altfel. În acest moment contestatarii lui Liviu Dragnea încearcă să coaguleze o grupare mai mare în interiorul partidului care să ceară schimbări de statut. Iar în momentul în care se discută din interiorul partidului ei beneficiază de o altă autoritate, dând imaginea unui PSD în disoluție. ”Devine mai convenabil să-i scoți în afara partidului, mai ales că până la alegeri mai este cale lungă. Odată scoși din partid altfel sunt percepute atacurile, ei își pierd credibilitatea. Toate aceste atacuri nu vor mai deveni o știre de presă”, a explicat jurnalistul Val Vîlcu.
Totodată, el a mai explicat și riscurile la care PSD s-a expus prin menținerea lui Victor Ponta în interiorul partidului, precizând că fostul premier a intra în Guvernul Grindaenu ”pe baza statutului de membru de partid. Nu putea veni alături de Grindeanu fără carnet de partid”.
Acum când alegerile sunt departe, când nu mai există riscul unei pierderi de imagine atât de mare care să afecteze formațiunea din punct de vedere electoral, conducerea PSD va decide cel mai probabil să tranșeze problema dizidenților care, devin un real pericol prin coagularea mai multor membri.
Așadar, luni este o zi decisivă pentru dizidenții din partid, când Biroului Permanent Național poate în ședință formaliza demiterile.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu