DW: Ponta surprinde pozitiv prin curajul cu care ia decizii dificile

ponta_crin
ponta_crin

Premierul Victor Ponta a înțeles că, în politică, trebuie să faci sacrificii pe termen scurt, pentru a construi pe termen lung, iar liderul PNL, Crin Antonescu, face o distincţie corectă între guvern ca instituţie a statului şi partid ca asociaţie privată de cetăţeni. Însă, relevant în această criză a Parchetelor, este faptul că "pentru prima dată în ultimii 20 de ani, o coaliţie politică nu mai funcţionează pe bază de comitete proporţionale de partid", susține site-ul postului oficial german Deutsche Welle, într-o analiză privind numirea procurorilor-șefi la Parchetul General și DNA,

"Premierul Victor Ponta a găsit curajul de a se opune prietenilor politici, adoptând o politică raţională în criza parchetelor din România", deși este contestat și amenințat pe toate tonurile, scrie Detsche Welle, amintind de răspunsul pe care liderul PSD l-a dat, ieri, PNL.

Jurnaliștii Deutsche Welle consideră că "Primul ministru, Victor Ponta, surprinde încă o dată pozitiv prin curajul senin cu care ia decizii dificile, dar necesare. El a înţeles se pare mai repede decât alţii că, în politică, dacă vrei să construieşti ceva pe termen lung, trebuie să ştii să faci sacrificii pe termen scurt".

Despre liderul PNL, Crin Antonescu, Deutsche Welle susține că "nu a făcut mare demagogie pe tema procedurilor" și a știut să facă până acum "o distincţie corectă între guvern ca instituţie a statului şi partid ca asociaţie privată de cetăţeni", din interes personal sau din înţelegere politică.
"Astăzi asistăm însă la un progres, câtă vreme liderul PNL critică deciziile premierului, dar nu trece dincolo de expresia verbală a criticii sale", scrie DW.
 USL nu funcționează pe bază de comitete proporționale de partid

"Comisia recomandase “transparenţă” şi consultări largi, dar scopul final era desemnarea unor procurori care să inspire încredere. Or, desemnarea (fără consultări) a unei procuroare bine cunoscute şi care a primit note pozitive în rapoartele MCV era, evident, o soluţie acceptabilă", mai scriu jurnaliștii DW, în opinia cărora mult mai interesant în acest caz al numirii șefilor la PG și DNA est faptul că "pentru prima dată în ultimii 20 de ani, o coaliţie politică nu mai funcţionează pe bază de comitete proporţionale de partid. Guvernele CDR, din nefericire, deşi această alianţă a fost o formaţiune salutară pentru politica României în multe privinţe, se bloca frecvent în comitetele de coordonare. Crin Antonescu ştie perfect acest lucru, deşi pe atunci nu juca un rol central şi este posibil să fi tras la rândul său învăţămintele necesare. Primul ministru, ca şef a Guvernului, odată ce a fost învestit în Parlament, trebuie să aibă libertatea de a-şi asuma decizii politice fără să dea socoteală în faţa comitetelor paritare. Partitocraţia care guverna politica românească cu ani în urmă a compromis în mare măsură eficacitatea guvernamentală", explică DW.

Considerând că, în perspectiva alegerilor prezidențiale, Crin Antonescu, spre deosebire de premierul Ponta, se străduieşte să întreţină viu sentimentul anti-Băsescu şi să-l utilizeze în folosul său, DW precizează că "alegerile prezidenţiale directe au dezavantajul de a bruia dezbaterea politică raţională cu prea mult sentiment partizan".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel