Dosar Roșia Montană-UNESCO. Ministerul Culturii, reacție oficială

 Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) informează că nu face comentarii pe baza unor documente neasumate oficial în legătură cu o posibilă retragere a dosarului Roşia Montană de la UNESCO. 

"MCIN nu comentează pe baza unor documente neasumate oficial de minister sau de reprezentanţii autorizaţi ai acestuia", se precizează într-o reacţie a Ministerului Culturii.

USR a afirmat marţi că Guvernul pregăteşte retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO şi afirmă că actualii guvernanţi încearcă să ascundă adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România. 

"Punctul de vedere al reprezentanţilor Ministerului Culturii cu privire la dosarul Roşia Montană, prezentat astăzi de presă, arată că cei care l-au redactat nu cunosc legile României şi ce reprezintă UNESCO. De asemenea, se confirmă că actualii guvernanţi se pregătesc să facă blat în litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România cu politicienii, experţii, jurnaliştii şi agenţiile de publicitate şi PR care au susţinut proiectul minier", susţine senatorul USR Mihai Goţiu într-un comunicat remis marţi.

Dosar trimis fără aprobare de la Guvern

Potrivit unor informaţii apărute în presa centrală, un consilier din Ministerul Culturii, Cătălina Pîrvu, ar susţine, "într-un punct de vedere trimis actualului ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu, că Ministerul Culturii a trimis pe 4 ianuarie 2017 la UNESCO dosarul 'Peisajul Cultural Minier Roşia Montană', pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, doar prin asumarea ministrului Culturii de la acea vreme, Corina Şuteu, fără a fi aprobat la nivel de prim-ministru şi fără un memorandum aprobat de Guvernul României. Nici Ministerul Afacerilor Externe nu ar fi avizat trimiterea dosarului". 

Totodată, pentru că Roşia Montană cuprinde şi o zonă strategică a teritoriului României, ar fi fost necesar avizul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Economiei, Ministerului Justiţiei şi Ministerului de Finanţe - lucru care nu s-a întâmplat, ar susţine Cătălina Pîrvu. 

Cu toate acestea, arată consiliera, pe adresa transmisă de Ministerul Culturii directorului Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO se specifică, în mod fals, faptul că demersul a fost asumat de Guvernul României. 

'În lipsa existenţei avizelor şi aprobărilor menţionate, Ministerul Culturii se va afla în situaţia de a răspunde pentru toate aspectele de nelegalitate, încălcare legislativă, instituţională, strategică şi de securitate naţională privind teritoriul României, precum şi de a asuma şi de a răspunde de prejudiciile cauzate României de litigiile internaţionale. Acest fapt va duce la situaţia în care Ministerul Culturii va trebui să răspundă şi să suporte costurile pentru daunele financiare pe care România va trebui să le plătească terţilor în instanţele naţionale/internaţionale', se mai arată în documentul amintit, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel