Un set de figurine, monede și obiecte din domeniul navigației maritime, vechi de circa 1.600 de ani, a fost descoperit în portul antic al Cezareei (Israel), constituind cea mai importantă descoperire de acest gen de 30 de ani, potrivit autorităților israeliene, informează agenția France Presse, citată de Agerpres.
Potrivit autorității pentru Antichități, israelienii Ran Feinstein și Ofer Raanan au descoperit accidental obiectele de bronz, în timp ce făceau scufundări în luna aprilie în zona portului antic al Cezareei, situat între actualele orașe Tel Aviv și Haifa din Israel.
Ei au alertat autoritățile și alți scufundători că au depistat mai multe obiecte din perioada romană târzie, rămășițele unei încărcături de pe o navă comercială care transporta în mod aparent metal destinat reciclării.
O lampă de bronz cu imaginea zeului soarelui Sol, o figurină a zeiței Lunii, numită Luna, o lampă cu efigia unui sclav african, fragmente de statui de bronz, un robinet în formă de mistreț și diverse obiecte de navigație precum și două vase unice cu numeroase monede antice, cântărind 20 de kilograme, au fost găsite în portul mediteraneean.
Aceste piese au imaginea împăratului Constantin, care a condus mai întâi partea occidentală apoi întregul Imperiu Roman până la moartea sa în 337, și a lui Licinius, rivalul său, care a condus partea orientală a imperiului și a fost învins în anul 324.
Așezate unele lângă altele, monedele au luat forma vasului de ceramică în care se aflau.
Potrivit lui Jacob Sharvit, director al unității de marină a Autorității antichităților, nava a fost prinsă aparent într-o furtună la intrarea în port. Ea a plutit în derivă până la ciocnirea sa de stânci și de dig, după ce a încercat să arunce ancorele care au fost rupte de forța valurilor și a vântului.
"Nu am găsit nici un ansamblu marin ca acesta în Israel timp de 30 de ani", au declarat Jacob Sharvit și adjunctul său Dror Planer într-un comunicat. "Descoperirile de statui de metal sunt rare, deoarece în antichitate, acestea erau topite", au mai precizat sursele.
Scufundarea navei a "salvat" aceste obiecte care urmau să fie reciclate, potrivit specialiștilor.
În anul 2015, au fost descoperite în Cezareea de către scafandri 2.000 de monede de aur vechi de 1.000 de ani, aceasta fiind cea mai mare comoară numismatică descoperită în Israel, potrivit Autorității pentru Antichități.
Jacob Sharvit a explicat succesiunea descoperirilor prin lipsa de nisip din adâncurile marine ale portului și prin creșterea numărului de scafandri care plonjează în aceste locuri.
Cezareea a fost construită de regele Irod al Iudeei în secolul 1 înaintea erei noastre. Vestigiile importante ale epocilor romană și medievală constituie una dintre atracțiile turistice din Israel, amintește AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu