Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România.
Marcel Ciolacu a mai precizat că ministru lde interne Cătălin Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit.
Cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner se pare că ar fi de acord ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu aeroporturile dacă cele două țări și Comisia Europeană acceptă un set de cereri. Această informație a fost dată de radioul public austriac ORF, citând surse guvernamentale de la Viena.
Europarlamentarul Eugen Tomac e mai temperat. Într-o intervenție la Antena 3 CNN, Tomac vede decizia Austriei ca pe un semn bun, dar atrage atenția că, în contextul cuplajului cu Bulgaria, România deblochează Austria, dar rămâne captivă blocajului Olandei, care ar vota pentru aderarea României doar dacă ne-am decupla de Bulgaria.
Tomac amintește și faptul că instabilitatea politică internă din Olanda, unde au avut loc alegeri, ar putea îngreuna procesul. Acesta subliniază însă că țara noastră nu ar trebui să mai facă nicio concesie în contextul în care îndeplinim deja toate criteriile tehnice de aderarea la Schengen iar pierderile economice pe care le înregistrăm ca urmare a refuzului sunt majore.
„Anunțul (n.r. - Austriei privind ridicarea grannițelor aeriene pentru români) a născut noi speranțe ceea ce nu e rău însă trebuie să ne uităm realist la ce se întâmplă în jurul nostru. Am avut un Consiliu JAI, ultimul din acest an, unde s-a discutat despre spațiul Schengen, dar nu s-a avansat niciun calendar în privind aderării României.
O schimbare a Austriei ar fi bună, dar să nu uităm un aspect important. Votul se da la pachet pentru România și Bulgaria”, a precizat Tomac, care a amintit că Olanda se opune intrării Bulgariei.
„Deocamdată schimbarea poziției Austriei, într-o eventualitate în care acest lucru se va și întâmpla, pentru că sunt în continuare rezervat, ea se poate implementa imediat. Totul depinde și de Olanda în momentul de față.
Orice condiție în plus acceptată de statul român e o cedare inutilă. Croația a intrat în Schengen maritim, rutier și aerian fără nicio condiție în plus.
Singurul lucru pe care-l putem accepta pentru a elimina orice suspiciune care există la Viena e să-i rugăm pe austrieci să-și detașeze câți polițiști vor, să-i ajute pe polițiștii bulgari și români la frontiere”, a conchis Eugen Tomac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News