De ce se opune Nichita trecerii lui Dumnezeu în Constituție

nichita
nichita

Noţiunea de Dumnezeu sau cea de popor creştin nu trebuie introduse în Constituţie, pentru că românii nu vor fi mai pioși, mai smeriți și nici nu se vor opri pe stradă ca să-și facă cruce, consideră primarul Iașiului, Gheorghe Nichita.

Afirmațiile vicepreședintelui PSD survin în urma hotărârii sinodului mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei, în frunte cu ÎPS Teofan, de a iniția o acțiune de sensibilizare a oficialităţilor pentru ca în viitoarea Constituţie a Româ­niei să apară numele lui Dumnezeu, să fie subliniat rolul familiei în societate, importanţa tradiţiei creştine a poporului ro­mân, dar şi rolul pe care Biserica Orto­doxă Română (BOR) l-a avut în istoria ţării. 

Gheorghe Nichita a afirmat, joi, la RFI, că este un om credincios, dar nu crede că noţiunea de Dumnezeu trebuie inclusă în Constituţie: "Nu pentru asta ne-am propus noi să modificăm Constituţia (...). Dumnezeu, dacă-l ai în suflet şi dacă ştii să mergi la biserică, să-l regăseşti şi acolo şi dacă eşti creştin, nu trebuie să fie neapărat trecut în Constituţie. Credeţi că dacă o să trecem în Constituţie pe Dumnezeu, ceilalţi o să se oprească fiecare pe stradă, să-şi facă cruce, să fie mai pioşi sau să fie mai smeriţi? Eu cred că poporul, dacă-l lăsăm liber să aleagă singur şi să meargă la biserică, aşa cum a fost şi până acum, merge mai bine şi mai liniştit decât dacă i se cere".

Vicepreşedintele PSD a mai arătat că: "Suntem creştini în majoritate, în totalitate, aproape, dar nu poţi să-i ceri altuia care are o anumită opţiune să nu aibă", declară vicepreşedintele PSD.

Referitor la același subiect, vicepreședintele Comisiei parlamentare de revizuire a Constituției, senatorul PSD Ioan Chelaru, consideră că predarea religiei nu are ce căuta în Legea fundamentală.

"Constituția României spune foarte clar că România este un stat laic. În România învățământul este liber, este reglementat prin lege. Eu cred că excede valoarea de principiu a prevederilor din Constituție. Nu cred că ar trebui să fie prinsă în Constituție o asemenea chestiune. O asemenea prevedere ține de Legea Educației", a declarat Chelaru pentru Ziare.com.

Nici solicitarea privind introducerea lui Dumnezeu în Constituție nu i se pare potrivită. "Dacă vine o asemenea propunere, o să o analizăm. Nu plecăm din start de la ideea că o respingem. Eu nu cred că o asemenea chestiune tine de Constituție", a subliniat Chelaru.

Ce spun liberalii și democrat-liberalii

Miercuri, liderul PNL Crin Antonescu a declarat că România va rămâne un stat laic, iar o eventuală propunere pentru trecerea numelui lui Dumnezeu în Constituţie este „destul de discutabilă”.

Un alt liberal și fost prim-ministru, Petre Roman, consideră că ar trebui găsită o formulă de compromis în ceea ce priveşte caracterul de stat laic al României şi credinţa în Dumnezeu "ca sursă a naţiunii", cu ocazia revizuirii Constituţiei.

Senatorul PDL Alin Tișe, și el membru al Comisiei de revizuire a Constituției, crede că solicitările Mitropoliei Moldova nu își au locul în Legea fundamentală.

"Nu cred că asta ține de Constituția României. Cred că ține mai degrabă de o Lege a Educației. Poate vor să modifice prevederea din Constituție care spune că România este un stat laic. De asemenea, nu știu în ce măsură referirea la Dumnezeu face obiectul Constituției", a spus Tișe pentru Ziare.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel