Cura de slăbire favorizează îmbolnăvirea de tuberculoză

TBC
TBC

Tuberculoza (TB)  a fost considerată multă vreme „boala sărăciei/săracilor“. De fapt oricine se poate infecta. „Numai cine nu respiră nu se poate îmbolnăvi“, ne-a declarat Emira Ibraim, coordonator tehnic național al Programului de Control al Tuberculozei, medic la Institutul de Pneumologie „M. Nasta“.

„În 25 de ani de activitate am avut pacienți cu TB din toate categoriile sociale, și-a amintit dr. Ibraim. Unii dintre ei aveau venituri mari sau erau din familii cu nivel de trai cel puțin bun: profesori, ingineri, medici, juriști, dar mai ales elevi în ultimii ani de liceu sau studenți. Îmi aduc aminte mai ales de fiul unui reputat chirurg, de o tânară jurist și mai recent de 2 frați gemeni, fiii unei doamne avocat, îngrijiți de o bunică foarte grijulie. Erau studenți și s-au îmbolnăvit la câteva luni unul dupa celălalt, iar unul dintre ei a și recidivat după mai puțin de 1 an de la terminarea tratamentului. In prezent sunt amândoi vindecați, au terminat facultatea și sunt ingineri la o mare companie“.

Încă se moare de tuberculoză: 1,3 milioane de decese la nivel mondial

Tuberculoza  este răspândită în întrega lume şi din această cauză se poate vorbi de o pandemie. Estimările cele mai recente au arătat că, în anul 2009, în lume au existat aproximativ 9,4 milioane de cazuri noi, 14 milioane de cazuri în tratament, peste 1 milion de decese la persoane HIV-negative cu tuberculoză, plus 380.000 de decese la persoane HIV-pozitive având TB. Cele mai multe cazuri au fost în Regiunile Asia de Sud-Est, Africa şi Pacificul deVest. S-a mai estimat că 11-13% din cazurile incidente au fost HIV-pozitive, iar dintre acestea 80% au fost în Regiunea Africa. În Romania incidența și mortalitatea au fost în continuă scadere în ultimii 7 ani, dar cu toate acestea de 7 ori mai mari față de media Uniunii Europene. Cel mai adesea, ajung la deces cazurile în care pacientul suferă din cauza unor tulburări de imunitate (produse de  HIV, ciroză sau afecțiuni autoimune) sau atunci când bacilul TB este rezistenta la antibiotice. Rezistența la antibiotice este un fenomen nou, care riscă să aducă omenirea la situația de acum o sută de ani, când TB era intratabilă. Microbii devin rezistenți în urma selecției naturale, favorizată de întreruperea terapiei înainte de vindecare sau de administrarea incorectă a medicamentelor. Bacilii rezistenți pot fi transmiși la pacienți sănătoși.

Stresul și eforturile intelectuale excesive scad imunitatea

”Contactul cu bacilul TB nu poate fi evitat, odată ce transmiterea este aeriană. Sursele de infecție sunt peste tot, mai ales în zonele urbane aglomerate . Infectarea și progresul infecției spre boală depind de echilibrul dintre agresiunea microbiană și apărarea imună a organismului. Dacă imunitatea scade, apare dezechilibrul în favoarea microbilor și infecția progresează spre boală. Deci, sărăcia favorizează boala prin scăderea imunității (subalimentație, locuință neîncălzită, neaerisită, umezeala, dar și aglomerarea în spații mici), dar și alte condiții scad rezistența imună: stress, eforturile intelectuale excesive, statul la calculator ore în șir, dietele dezechilibrate ( cum ar fi în cura de slăbire), alcoolismul, drogurile, fumatul.

Citeşte şi:

Cinci greșeli capitale în tratarea varicelor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel