Crimă de război sau nu? Rusia organizează tabere "de filtrare" pe teritoriul Ucrainei, lângă Mariupol

Fotografie creată de Jimmy Chan, de la Pexels
Fotografie creată de Jimmy Chan, de la Pexels

De la începutul războiului, sute de mii de ucraineni au fost deportaţi în Rusia de forţele invadatoare. Numărul exact este neclar, dar pe 21 aprilie Volodimir Zelenski anunţa că ar fi vorba de 500.000 de oameni, aproximativ. 

Cu toate astea, pe 30 aprilie, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus că peste 1 milion de oameni au fost "evacuaţi" din Ucraina. Mulţi dintre aceştia au trecut prin "tabere de filtrare". Ce sunt, însă, aceste centre din Ucraina? 

Conceptul a apărut în Al Doilea Război Mondial, pe măsură ce Uniunea Sovietică şi Forţele Aliate au eliberat prizonieri din mâinile naziştilor, scrie The Economist. Aproximativ 2,4 milioane de cetăţeni sovietici au supravieţuit lagărelor de concentrare. Dar eliberarea lor nu a fost simplă, pentru că liderii militari ruşi se temeau că prizonierii au fost expuşi influenţelor liberale din Occident. 

În total, 5 milioane de persoane au fost retrimise în Uniunea Sovietică după Război, iar pentru a contracara ideologie anti-sovietică, peste 4 milioane dintre aceste persoane au fost trecute prin centre de filtrare, unde au trecut prin interogatorii riguroase, chiar şi încarcerări în sedii ale poliţiei secrete. Peste 280.000 de persoane au ajuns, ulterior, în gulag. 

La cinci decenii distanţă, centrele de filtrare au reapărut în Cecenia, unde mii de persoane au fost supuse unui tratament similar pentru a elimina separatiştii ceceni, demonizaţi ca terorişti sau bandiţi de Kremlin. În aceste centre, conform sursei citate, au fost numeroase încălcări ale drepturilor omului, printre care viol, bătăi sau tortură. În unele cazuri, cei deţinuţi dispăreau pur şi simplu. 

Ce se întâmplă în Ucraina 

 

Înainte de invazia declanşată de Rusia, oficialii americani spuneau că forţele ruseşti aveau liste de persoane care trebuiau ucise sau trimise în lagăre dacă Rusia ar fi ocupat părţi din Ucraina. Printre ţintele posibile se numără ruşi sau bioeloruşi în exil, activişti anti-corupţie, membri ai minorităţilor etnice sau religioase, dar şi persoane LGBT. 

O imagine din satelit surprinsă de firma americană Maxar Technologies, arată că forţele ruseşti au început construcţia unei tabere temporare în satul Bezimenne, aproape de Mariupol. Potrivit martorilor de la faţa locului, ucrainenii care ajung acolo sunt fotografiaţi, forţaţi să îşi predea telefoanele şi documentele şi apoi supuşi interogatoriilor, înainte de a fi deportaţi în Rusia. 

Kremlinul spune că acei oameni sunt refugiaţi, iar Rossiyskaya Gazeta afirmă că aproximativ 5000 de civili au trecut prin tabăra de la Bezimenne. Scopul ar fi "prevenirea naţionaliştilor ucraineni să intre în Rusia". 

Potrivit ONU, deportarea sau transferul unor oameni dintr-un teritoriu ocupat constituie crimă de război. Rusia insistă, însă, că relocarea civililor de către forţele armate este voluntară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel