Daniel Barbu, istoric, filosof și fost ministru al Curturii, vorbește în cartea sa ”Între timp amintiri din casa Cezarului” despre Codul fiscal.
Acesta povestește cum în 2015, când conducea Ministerul Culturii, s-a opus unei măsuri care astăzi naște controverse și este contestată din toate părțile: trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator, măsură susținută atunci de premierul Ponta, dar și de liberali.
”Pe 27 aprilie 2015, de pildă, m-am abținut la votul pentru noul Cod fiscal, deși proiectul era lăudat unanim pentru virtuțile sale liberale. Nu reușisem să stârnesc în grupul meu politic sau în Senat o dezbatere reală în jurul textului. Nefiind economist ori antreprenor, nimeni nu-și închipuia că aș putea avea ceva semnificativ de spus într-o materie ce pare rezervată experților. Nimeni n-a stat să mă asculte. Ori de câte ori încercam să deschid discuția pe tema Codului, intercolutorii se simțeau datori să schimbe imediat vorba, ca pentru a-mi menaja presupusa mea nepricepere. Ochii mei de amator identificaseră însă o chestiune profund politică în dispozițiile textului. Legea preconizează ca, începând din 2018, toate contribuțiile sociale (la fondul de șomaj, la cel de pensii, la asigurări de sănătate) să fie suportate exclusiv de angajați. Orice legătură a angajatorilor (fie mari companii, fie întreprinzători mici și mijlocii) cu societatea și cu raporturile mutuale de solidaritate țesute insituțional la nivelul acestia va fi astfel ruptă, iar statul bunăstării oficial desființat. Munca și capitalul se vor regăsi într-o situație de înstrăinare reciprocă de tipul celei pe care a studiat-o Marx”, spune Daniel Barbu în cartea sa.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu