EXCLUSIV  Congres PNL: Cîțu vs. Orban, cine pierde, cine câștigă. Pronosticul sociologului Alfred Bulai

Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre Congresul PNL care are loc sâmbătă, 25 septembrie. 

"Prima şansă o are, în continuare, domnul Cîţu. S-a demonstrat public că mulţi vor ca domnul Cîţu să rămână. Practic a rămas premier până în ziua congresului – ceea ce s-a dorit. Domnul Orban nu ştiu că are capacitatea să rupă partidul. Invers da. Probabil o victorie a lui Orban ar însemna ruperea PNL-ului.

Însă domnul Orban, după mine, va avea o strategie de a sta în partid, de a fi neaşteptat de civilizat în prima parte. Uitaţi-vă cine este în jurul său: nu sunt persoane grele, care să aducă voturi, să construiască. Sunt prea puţini care ar avea capacitatea de a lucra alături de Orban la crearea unui alt partid. Nu văd posibilitatea aceasta realistă şi, pe de altă parte, numărul lor se va înjumătăţi după congres. Automat pierzi şi o mare parte dintre susţinători. Aţi fi crezut, de exemplu, acum trei-patru ani, că domnul Dragnea va rămâne doar cu Codrin Ştefănescu alături? Şi era mai tare totuşi... un partid uriaş.

Pe de altă parte, e ca şi în cazul Dragnea: de ce să intri într-o aventură? E clar că e o problemă pentru ei; cei care sunt în tabăra lui Orban – mai ales cei care au ieşit în faţă – se gândesc că nu vor mai fi vreodată pe liste şi sigur că aici este presiunea reală.

De ce nu a reuşit, în final, domnul Ponta cu Pro România? Pro România era un partid de peste 10% dacă  nu îl arestau pe Dragnea. Însă după acel moment, respectivii şi-au zis ‚gata, trebuie să ne întoarcem’ (n.r. – în PSD)", a explicat Alfred Bulai.

Care va fi strategia lui Orban, dacă va pierde şefia partidului

"Cred că strategia personală a domnului Orban va fi să aştepte. E vreo tragedie? S-a pierdut o luptă, nu trebuie să exagerăm. Credeţi că o va duce bine domnul Cîţu, că PNL-ul va sta frumos? Că vine fericirea? Nu, va fi aceeaşi perioadă gen Cîţu, chiar dacă se reîmprieteneşte cu USR-ul, o va face doar pentru un număr de câteva luni. Suntem în situaţia Convenţiei Democrate: ne scăldăm în înjurături, după aia ne împrietenim şi spunem că e inadmisibil şi trebuie să mergem mai departe.

Oricum e un dezastru în acest moment dacă PNL-ul rămâne la guvernarea în formula aceasta cu USR, inclusiv singuri dacă rămân, şi atunci sigur că poate veni oricând vremea ca Orban să zică: ‚păi eu nu v-am zis?’ Acum problema lui Orban nu e Cîţu, pentru că acesta este deja suficient de ofilit şi deja a acumulat foarte multe chestiuni negative – vom vedea ce se întâmplă şi cu criza socială, nu mă interesează pandemia personal, dar criza socială, economică, loveşte şi omoară mai mult decât Covidul – iar neşansa sa va fi doar dacă va fi plasată la un moment dat o nouă formulă guvernamentală şi acel altcineva va fi o persoană ‚fresh’, iar domnul Orban va rămâne cumva în planul trei.

Orban e aproape de 30 de ani în acel partid. El a fost un nume important în partid chiar şi în perioadele în care nu a avut nicio funcţie, tocmai pentru că a ştiut să-şi facă imagine, a ieşit în spaţiul public", apreciază Alfred Bulai.

"Ca o ultimă idee: candidatura la preşedinţie nu se hotărăşte acum la niciun partid. Toate partidele vor avea un congres exact în acel an sau poate cu un an înainte. Nu e nimic pierdut pentru nimeni. Dacă dincolo (n.r. – la USR PLUS) pierde Cioloş şi câştigă Barna – ceea ce e de presupus – asta nu înseamnă cert că Barna va fi neapărat şi candidat la preşedinţie. Din punctul acesta de vedere nu e atât de dramatic", a subliniat sociologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel