Comisia Europeană a adoptat o nouă directivă care vizează reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% până în 2030. Toate statele membre trebuie să crească eficiența energetică a clădirilor.
Începând din ianuarie 2024, doar anumite sisteme de încălzire vor fi permise. Comisia Europeană a aprobat o nouă directivă referitoare la eficiența energetică, cu implicații extinse asupra rezidenților tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene. Aceste reglementări impun o serie de măsuri care vizează îmbunătățirea utilizării eficiente a energiei. Printre acestea se numără obligația de a izola termic apartamentele și casele și de a moderniza sistemele de încălzire existente.
Noile reguli impun sectorului public o responsabilitate specială, solicitând o reducere anuală a consumului de energie cu 1,9%. Această cerință implică o modernizare obligatorie a sistemelor de încălzire din case și o izolare obligatorie a acestora. Potrivit normelor adoptate, statele membre sunt nevoite să garanteze că cel puțin 3% din întreaga suprafață a clădirilor deținute de autoritățile publice sunt supuse renovărilor anuale.
În Germania, guvernul a dezvoltat un proiect de lege care va obliga toți locuitorii să se conformeze noilor cerințe și să-și modernizeze sistemele de încălzire. Aceste reglementări recent propuse vor fi supuse aprobării Bundestag-ului și Bundesrat-ului după perioada de vacanță de vară și vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, conform informațiilor furnizate de ziarulromanesc.de.
Guvernul federal a eliminat din proiect interdicția centralelor pe gaz și petrol, potrivit GEG (Legea privind energia pentru clădiri), din 2024 sistemele de încălzire nou instalate vor trebui să fie alimentate cu 65% energie regenerabilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu