Asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, va fi vineri și sâmbătă prezent la București, vizită care face parte dintr-un turneu oficial al diplomatului american în Europa. Nuland este specialistă în probleme est-europene, iar românii și-o amintesc pentru fosta sa funcție, aceea de purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, din care exprima îngrijorări în numele SUA cu privire la protestele din iarna lui 2011 și suspendarea președintelui din 2012.
Potrivit prezentării sale de pe site-ul Departamentului de Stat, Nuland este responsabilă, din funcția pe care o deține, pentru relațiile diplomatice ale SUA cu 50 de state din Europa și Asia, cu NATO, cu Uniunea Europeană și cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.
Victoria Nuland a fost al 18-lea reprezentant permanent al SUA la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în perioada 2005 - 2008. Anterior, ea i-a servit vicepreședintelui american drept consilier pe probleme de securitate națională.
Experimentatul diplomat american l-a înlocuit în funcția de asistent al secretarui de stat al SUA pe Philip Gordon. Criticat de o parte a opiniei publice din România pentru pozițiile sale în chestiunea suspendării președintelui, Philip Gordon a fost numit coordonator al Consiliului Național de Securitate pentru Orientul Mijlociu.
Victoria Nuland este vorbitoare de limbă franceză și rusă.
Scandalul care i-a clătinat cariera diplomatică
Numele Victoriei Nuland este legat de scandalul referitor la atacul din 2011 asupra misiunii diplomatice a SUA din Libia, în urma căruia ambasadorul american la Benghazi, Cristopher Stevens, a fost ucis.
ABC News publica în luna mai a anului trecut o serie de mail-uri dintre Casa Albă, Departamentul de Stat și CIA, care arătau cum Departamentul de Stat, condus atunci de Hillary Clinton, a dus o campanie deliberată prin care încearca să ascundă orice implicare a al Qaeda în atacul din 11 septembrie 2011 din Benghazi.
Corespondența prezintă cum ambasadorul american la Națiunilor Unite, Susan Rice, era învățată ce să spună despre incidentul din Libia atunci când apare la televizor. Victoria Nuland, la acea vreme purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, scria într-unul dintre mail-uri că invocarea al Qaeda, “ar putea fi folosită de membrii (Congresului – n.r) pentru a acuza Departamentul de Stat că nu a tratat cum trebuie semnalele amenințărilor, și de ce am vrea asta?".
Versiunea propusă de CIA includea un “atac spontan” inspirat de protestele de la ambasada americană din Cairo. “Acestea fiind spuse, noi știm de fapt că ismaliști extremiști legați de al Qaeda au participat la atac”, mai spunea Nuland.
Scandalul, care i-a înfuriat pe republicani, ar fi putut fi un obstacol pentru Nuland în drumul spre funcția pe care o ocupă în prezent. Nominalizarea președintelui Barack Obama avea nevoie de aprobare din partea Senatului, iar republicanii o blamau pe Nuland pentru rolul său în scandalul atacului din Benghazi. Nuland a reușit însă să obțină, pe 12 septembrie 2013, voturile necesare din partea senatorilor, devenind șefa misiunii americane în Europa.
Nuland și România
Din fosta sa postură, de purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Nuland era cea care transmitea României mesajele Washingtonului. Bucureștiul era mai sensibil ca oricând la semnalele primite de la Casa Albă în timpul protestelor împotriva guvernării PDL și a lui Traian Băsescu, din iarna lui 2011, și în perioada suspendării președintelui Băsescu, în vara lui 2012.
Victoria Nuland, 19 ianuarie 2012 - "Ce le-am spune României și românilor este același lucru pe care îl spunem altor țări și pe care l-am transmis Greciei și grecilor la un moment dat, anume că sprijinim dreptul persoanelor din întreaga lume de a protesta și de a-și exprima părerile în mod pașnic, dar facem un apel atât la protestatari, cât și la autorități, să se abțină de la violență".
Victoria Nuland, 7 iulie 2012 - "Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România, aliatul şi partenerul nostru în NATO, care ameninţă echilibrul democratic al puterilor şi subminează instituţiile independente precum justiţia".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu