Ce s-ar întâmpla cu PREȚURILE în România dacă Rusia ar invada Ucraina. Crizele care ne amenință. Vasilescu, BNR: Dacă pierdem accesul global, pierdem totul

Într-o plină explozie a prețurilor, dacă Rusia ar invada Ucraina, din perspectivă economică - cel puțin - pentru români ar fi un coșmar. 

Prețurile în România au crescut accelerat în ultima perioadă, aparent fără oprire și fără control, mai întâi pe piața energiei, pe cea a carburanților, iar aceste scumpiri au afectat toate domeniile economice, în cascadă. Românii resimt cel mai dur creșterea prețurilor la alimente, dar și pe cea de pe piața energiei, direct în facturi. 

Recent, pentru DCNews, profesorul de economie Mircea Coșea sublinia că românii cu pensii mici, cu venituri mici, șomerii nu cumpără produse de lux, ci mâncare și ”Dacă luăm și analizăm produsele alimentare de bază, precum ulei, carne, cartofi, fructe, legume sau lactate, atunci o să vedem că avem o creștere a prețurilor mai mare decât prognozează banca, o creștere cu 2 cifre. Pentru cetățeanul de rând, care nu face investiții în apartamente, mașini, produse de IT, prețurile sunt mai mari decât arată inflația oficială, pentru că el se rezumă la produsele de consum curent, care au creștere mai mare decât media inflației la toate celelalte produse.”

Citește mai mult aici: EXCLUSIV  Mircea Coșea, după anunțul BNR: ”Urmează o CREȘTERE GENERALIZATĂ a PREȚURILOR.” Și românii fără credite la bancă vor PLĂTI majorarea dobânzilor

Dacă Ucraina ar fi invadată de Rusia, situația - deja gravă - ar deveni un adevărat coșmar. Preţul gazelor şi al alimentelor ar exploda, anumite sectoare ale economiei s-ar putea închide temporar şi şomajul ar creşte. În plus, am putea deveni ţară de refugiu pentru ucrainenii care vor fugi din calea ruşilor, scrie Observator

Ţara noastră are 650 de kilometri de frontieră comună cu Ucraina. Dacă Rusia va invada Ucraina, tabere uriașe de refugiați ar urma să apară în principal în județele Maramureş, Suceava, Botoşani, Tulcea şi Constanţa, arată sursa citată. 

O altă criză ar fi cea a gazului, o armă pe care Rusia deja o folosește pentru a pune presiune pe Occident, Europa depinzând în proporţie de 40% de gazele ruseşti.

”S-ar putea să apară creşteri de preţ, poate şi nişte probleme cu securitatea aprovizionării. Din punctul meu de vedere, românii nu ar trebui să sufere, noi avem încă o producţie semnificativă, avem şi cantităţi importnate stocate.” a spus Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, pentru sursa citată. 

”Dacă o țară ar fi decuplată de la sistemul Swift, s-ar întoarce înapoi la sistemul din anii 70”

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a spus, cu privire la ce se va întâmpla în sistemul bancar: ”Plăţile se fac prin acest sistem, instantaneu, totul este securizat, este garantat sută la sută. Dacă eşti deconectat de la centrala din Belgia, reţeaua naţională poate să funcţioneze în continuare, dar ni s-a tăiat legătura cu lumea. Dacă pierdem accesul global, pierdem totul în comerţul internaţional, în sistemul de credite internaţionale. Dacă o țară ar fi decuplată de la sistemul Swift, s-ar întoarce înapoi la sistemul din anii 70.”

Citește și: Zelenski le cere liderilor occidentali să nu creeze PANICĂ: Nu INVAZIA rusă e amenințarea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel